Gör kloka val i påsk

Är din påsk ännu inte helt grön? Inspireras då gärna av Världsnaturfondens tips på hur vi kan göra smarta val när det gäller några av påskens vanligaste livsmedel.

Cirka 50 miljoner ägg – så många kommer att konsumeras i svenska hem under påsken. Att hönorna ska ha mått bra är en självklarhet för många och i butiken är det därför KRAV-märkta ägg som gäller. Hönorna har då fått ekologiskt foder och större utrymme att röra sig på än andra höns.

Sill är en annan favorit på mångas påskbord. Enligt WWF fiskas den skonsamt med nät eller flyttrål och de äter helst djurplankton, som det finns många av i haven. Se dock upp med sill från Östersjön som kan innehålla höga halter av miljögifter.

Laxen får man se upp lite med. Köp vild lax som är MSC-märkt eller odlad lax som är KRAV- eller ASC-märkt.

I övrigt: Ät mycket frukt, grönsaker och fullkorn. Helst ekologiskt och närproducerat. Vill du ha choklad – välj ekologiskt och Fairtrade-märkt.