Vad innebär det att vara människa?

Varför lever vi, hur ska vi välja? Ann Lagerström börjar nu utbilda existentiella samtalsledare för att vi i grupp ska kunna utforska stora frågor som dessa. Existensfilosofin gör det lättare att leva och förstå vad det innebär att vara människa, menar hon.

Din och Ted Harris bok ”Konsten att leva innerligt” blev ett startskott, sedan dess har du startat en existentiell coachutbildning, hållit i existentiella samtalsgrupper och nu drar du igång en utbildning i att leda dessa samtalsgrupper. Det tyder på ett stort intresse?

–Ja, det finns nu närmare 50 existentiella coacher över hela landet. Men de arbetar med individer. I gruppsamtalen kan fler mötas. Att tänka ensam och tillsammans med andra gör det lättare att hantera sig själv, andra och världen. Det gör det helt enkelt lättare att leva.

 Hur började ditt eget intresse?

– Jag har alltid varit en frågande människa. Jag har intervjuat psykologer, andliga ledare, forskare och skrivit om det i min roll som journalist men det var inte förrän jag stötte på den existentiella filosofin som mitt eget inre svarade. Att sakta få utforska de stora frågorna där svaren är öppna stämmer mer med min upplevelse av världen.

 Varför fångar det allt fler människor just nu?

– Efter kyrkan har uppgiften att tala om de stora frågorna förflyttats till psykologin. Men den är behandlande för ett problem eller en störning man har. De flesta frågor som folk har är vardagsproblem, om än djupa sådana. Det handlar om varför man ska leva, hur man ska välja och så vidare. Vi behöver verktyg för ett ickediagnostiserande utforskande för att kunna förstå oss själv och vår plats i världen.

 Nyfiken? Mer information om existensfilosofin finns på www.existentiellt.nu