Nu är resurserna slut för i år!

10 maj uppmärksammas Overshoot Day i EU. Det betyder att om alla konsumerade i samma takt som vi skulle jordens årliga pott av förnybara resurser vara slut nu.

I EU lever vi i genomsnitt som vi hade 2,8 jordklot till vårt förfogande. Sverige tillhör värstingländerna – vi lever som att vi hade fyra jordklot! Bara Luxenburg, Estland och Danmark är värre. Detta visar en genomgång gjord av Global Footprint Network.

– Vår överkonsumtion och vårt sätt att producera och konsumera är oansvarigt och kan få farliga konsekvenser. EUs ledare måste agera omedelbart. Vi befinner oss i en akut risksituation och måste styra in på en mer hållbar framtid för Europa och för världen. Många fler kraftfulla åtgärder krävs för att skydda och återställa naturen i Europa och göra EU klimatneutralt till år 2040, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för WWF, i ett pressmeddelande.

Åtgärder som krävs är att minska matsvinnet och köttkonsumtionen, samt att ställa om till mer resurseffektiva och hållbara städer med effektiva och förnybara energi- och transportsystem.

Visste du att…

… vi fram till 70-talet levde inom ramarna för vår planets resurser? 

 

 

Extremväder hotar hälsan

Nu botar vi klimatångesten på riktigt!

Klimatförändringarna påverkar din hälsa