Så får du frisk hud – hela livet​!

Hudens hälsa beror framför allt på hur vi lever och vad vi äter, och inte på vilka krämer du använder. Fler produkter ger helt enkelt inte friskare hud – och du behöver faktiskt inte använda SPF året om. Det menar hudspecialisten Johanna Gillbro, aktuell med boken "Hudbibeln".​

Hudens hälsa beror framför allt på hur vi lever och vad vi äter, och inte på vilka krämer du använder. Fler produkter ger helt enkelt inte friskare hud – och du behöver faktiskt inte använda SPF året om. Det menar hudspecialisten Johanna Gillbro, aktuell med boken ”Hudbibeln”.​

Så får du frisk hud – hela livet​!
Johanna Gillbros eget motto när det gäller huden är ”less is more”.

För Johanna Gillbro, författare till boken ”Hudbibeln” (Bookmark förlag) har huden alltid fått stor uppmärksamhet, framför allt för att hon själv har hudsjukdomen vitiligo, en autoimmun sjukdom som visar sig genom bortfall av pigmentering i huden och håret. Innan tonåren hade Johanna inga problem med sina vita fläckar i ansiktet och på händerna, snarare tyckte hon om att vara unik. Men senare var det inte lika roligt att sticka ut.

Att hon sedan skulle bli hudspecialist kanske inte var meningen när hon utbildade sig till farmaceut på Uppsala universitet, men studierna tog henne till Bradford i Storbritannien. Här både doktorerade Johanna i experimentell och klinisk dermatologi och genomgick en framgångsrik behandling av sin vitiligo. Idag har många av fläckarna helt försvunnit.

— Jag har jobbat över ett decennium i hudvårdsbranschen och slås fort­farande av hur outvecklad produktionen av och innehållet i produkterna är. Här finns det massor att göra, säger Johanna som genom åren också haft rollen som forskningsledare inom anti-age-behandlingar och tagit fram ett flertal innovativa, nya ingredienser i hudvård. 

Johanna jämför hudvården med maten, kanske främst när det gäller hållbarheten. 

— Ingen skulle vilja äta en keso som håller sig ätbar trots att den står tre år i rumstemperatur, men när det gäller hudvård är det snarare regel än undan­tag och oftast också ett krav att en produkt ska hålla så länge. Hudvården är idag många gånger där maten befann sig på 1960-talet med konservburkar, menar Johanna.

För att öka hållbarheten måste bakterierna hållas borta och för det behövs det bland annat tillsättas rejält med konserveringsmedel, ämnen som inte bara dödar oönskade mikrober utan också påverkar hudens egen bakterieflora. Huden har nämligen i likhet med tarmen ett mikrobiom — en genuppsättning av tusentals bakteriearter, svampar och virus som i de allra flesta fallen är goda och skyddar mot patogena bakterier, bidrar till återfuktning och verkar antiinflammatoriskt. 

Så får du frisk hud – hela livet​!

5 av Hudbibelns 10 budord!​

1. Överbehandla inte frisk hud.

Kom ihåg att alla inte är i behov av hudvård alltid, och fler produkter ger inte friskare hud.

2. Var sparsam med rengöring.

Huden är smart och bildar en fin komposition av fetter och fuktbindare för att hålla sig mjuk, frisk och följsam – tvätta inte bort detta i onödan.

3. Smörj inte med uv-skydd när uv-index är lågt.

När uv-index är högt är det däremot en god idé. Lev hälsosamt – rör på dig, njut av naturen, frisk luft och närhet av andra människor. Sov gott!

4. Behandla hudens mikrobiom med respekt!

Undvik att störa mikroorganismerna, utan fokusera hellre på att stötta de goda bakterierna med pre-, pro- eller postbiotika!

5. Lär dig mer!

Huden är vårt största organ och behöver omtanke. Kunskapen ökar ständigt – kolla in de senaste artiklarna på Pubmed eller skinomeproject.com​

Forskningen på mikrobiomet i tarmen har kommit mycket längre än inom hudmikrobiomet. I tarmen har man sett att konserveringsmedel och andra tillsatser påverkar tarmfloran. Man har precis börjat se liknande mönster i bakteriefloran på huden. De vanligaste konserveringsmedlen vi använder inom hudvård påverkar också den goda, naturliga bakteriefloran i huden. Vad detta betyder vet man inte riktigt än men en hypotes är att vi får mindre skydd mot sjukdoms­framkallande bakterier och svampar som till exempel bakterier och svampar som är involverade i akne eller eksem.​

— I senare forskning har man sett att det kan finnas ett samband mellan obalans i huden och användningen av många hudprodukter, alltså när huden utsätts för lager på lager med konserveringsmedel, säger Johanna.

​Förutom att boken tar upp vad den senaste forskningen säger om huden, ger tips på hur du håller din hud frisk och vilken roll hudens mikroorganismer spelar, får du också reda på hur kosten och livsstilen påverkar hudhälsan. Men vad ska man då smörja på huden?

— Mitt motto är ”less is more”. För varje produkt du lägger till i dina dagliga hudvårdsrutiner får du ett nytt ämne på huden som inte alltid är positivt. Det är jättebra att använda en mjukgörande kräm som binder fukt, speciellt vintertid. Men var försiktig med rengöringen. Tvätta dig så lite som möjligt och helst inte på morgonen: dels är inte ansiktet smutsigt efter en natt i sängen, dels förstör du hudens eget skydd och en obalans kan uppstå i hudens bakterieflora när du tvättar dig hela tiden. Har du lite mer mogen hud kan du med fördel använda en produkt med åldersreducerande ämnen som till exempel vitamin C eller vitamin A. Det senare känner kanske många till som retinol och är ett ämne som i studier visat sig ha en rynkreducerande effekt. 

Själv konsumerar Johanna inga produkter som finns i butikshyllan utan dem tillverkar hon själv i liten skala.

— Mitt främsta syfte med boken är att sprida kunskap om huden och att den är lika viktig att ta hand som alla våra andra organ, men för det behövs det inte en massa krämer utan det handlar snarare minst lika mycket om att hudens kondition på­verkas framför allt av hur vi lever och vad vi äter. 

6 livsstilstips för friskare hud

  1. Frossa i antioxidantrik (karotenoid- och polyfenolrik) kost som grönsaker, frukt, bär, örter och kryddor
  2. Dra ner på stress
  3. Rör på dig
  4. Var ute i naturen
  5. Var med dem du tycker om
  6. Sov gott
  7. Ät mer morötter – det innehåller massor av vitamin A!