Fler använder kondom

Kondomanvändandet har varit sisådär bland svenskarna de senaste åren. Men i en ny undersökning ser RFSU en tydlig ökning – särskilt bland personer i åldern 21-35 år.

Att ta fram en kondom när man träffar en ny partner kan kännas lite obekvämt. Men nu går alltså trenden mot ett mer ansvarsfullt sexliv med flitigare kondomanvändande, som RFSU tolkar som att många känner sig tryggare.

–       Kondomen är ett sätt att signalera omtanke och respekt, inte bara ett sätt att skydda sig, säger Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU i ett pressmeddelande.

I RFSUs nya undersökning ser man den största ökningen av kondomanvändande på tre år. Varannan svensk använder nu kondom när man har sex med en ny partner, vilket är en ökning med 10 procent på tre år. Bland unga ligger ökningen på 11 procent under tre år.

– Sex är en intim situation, vilket gör att man kan känna sig sårbar inför vad den andre tycker om att man tar fram kondomen. Men sanningen är att de flesta uppfattar dig som en bättre sexpartner – och våra kvalitativa studier bland unga visar till och med att den som har med sig en kondom har större chans att få till det än de som inte har det, säger Pelle Ullholm. 

Fyra av tio svenskar använder också kondom regelbundet, alltså inte bara när man har sex med en ny partner.