Samband mellan B-vitamin och Omega-3 viktigt vid Alzheimers

Man har tidigare känt till att B-vitamin och Omega-3 kan påverka symtom vid tidig Alzheimers, men nu visar en ny studie att det är viktigt att mäta halten B-vitamin i blodet innan man tar Omega-3.

Cirka 50 miljoner personer världen över lider av demens, där Alzheimers sjukdom är den vanligaste varianten. Det finns idag inget botemedel, men en del symtomlindrande åtgärder, särskilt om sjukdomen upptäcks tidigt.

Lider man av så kallad mild kognitiv svikt, där man har svårt att hitta ord, att minnas och att ta in ny information, kan man bli hjälpt av Omega-3 och B-vitamin. Men nu visar en ny studie, gjord vid Örebro universitet, att nivåerna av B-vitamin i blodet påverkar hur väl Omega-3 tillskottet verkar.

Forskarna använde i studien mätningar av homocystein för att fastställa mängden B-vitamin i blodet, ett värde som samlar olika typer av B-vitamin. Omega-3-tillskottet var av typen n-3 FAs från fet fisk.

– Resultaten tyder på att patienter innan de tar sitt n-3FAs som kosttillskott bör kontrollera nivåerna av sitt B- vitamin hos sin läkare för att få bästa möjliga utfall av kosttillskottet, säger Yvonne Freund-Levi, docent och lektor på Örebro universitet i ett pressmeddelande.

Sov gott och slipp demens

Hjärnhälsa får eget forskningscentrum (

Bästa gröna källorna till omega 3