Yogaprofilen Tanja Dyredand: ”Jag skrattade 
bort min stroke​”

Sju jobb, en populär blogg, man, barn och hund – en dag blev det för mycket, Tanja Dyredand drabbades av en stroke, bara 39 år gammal. Skrattet och hennes finska sisu blev räddningen och vägen tillbaka.​

Kort om Tanja​

Namn:  Tanja Dyredand (efternamnet är taget, idén fick maken från en vägskylt, nästan Danderyd baklänges).

Ålder: 45 år.

Bor: Edsbro i Roslagen.

Familj: Maken Joakim, dottern Olivia, 19 år och chihuahuan Coco Chanel.

Gör: Holistisk yogalärare, författare, föreläsare, intuitiv healer/medium samt driver bloggen stressaav.nu och en Youtube-kanal.

AKTUELL Kommer i höst ut med boken ”Skratta & pausa – en helande guide för kropp och själ! Skrattyoga enligt Tanja” (Pug Förlag).

 

Yogaprofilen Tanja Dyredand, 45 år, bubblar av energi när hon berättar om den lilla utterfamiljen som flyttat in på gården i Edsbro och om allt som börjar spira hemma i trädgården just nu. Vi ses över en kaffe på ett charmigt gammalt fik i Norrtälje för att prata om stress, utbrändhet och vikten av återhämtning, men framför allt om den hälso­resa hon gjort och som började med en total krasch.

Tanja som arbetade som kommunikatör och journalist bollade sju jobb, drev en populär blogg om ekologisk livsstil och hade man, barn och hund. Hon var först på jobbet på morgonen och sist därifrån på kvällen.

— Mitt motto var: ”Ta det lugnt kan jag göra när jag är död”, säger Tanja och tar en tugga av den grillade grönsaksmackan.

Trots att kroppen skrek i tyst protest i form av ständigt återkommande infektioner, gråtattacker, hjärtflimmer och sömnproblem lyssnade hon inte på varningssignalerna.

​För sex år sedan var Tanja på väg till ett möte. Plötsligt fick hon ont i huvudet och kände sig yr och lite illamående och trodde att hon höll på att bli magsjuk. Sedan blev allt svart och hon minns inget mer av händelsen. 39 år gammal hade hon drabbats av en stroke.

— Min första tanke när jag vaknade upp på sjukhuset var inte tacksamhet över att jag överlevt, utan jag undrade var min dator och telefon var och hur mötet gick.

Den intensiva livsstilen och de höga stressnivåerna hade utlöst både en stroke och utmattningssyndrom. När chocken efter stroken lagt sig kom skammen.

— Jag skämdes så fruktansvärt för sjukdomen. Min grundtanke då var att folk som gick in i väggen sjåpade sig och att det bara handlade om att skärpa till sig. 

​Under flera månader levde hon i förnekelse och höll sjukdomen för sig själv. Inte ens hennes föräldrar fick i början veta att hon drabbats av en stroke.

— Jag till och med tvingade min man att hålla fasaden utåt och att mörka sjukdomen, han fick också bli min spökskrivare. Jag var livrädd för att bli av med jobb och olika uppdrag.

Stroken gjorde Tanja förlamad i halva ansiktet och en bit ner på armen. Hon tappade ord och glömde vad hon precis tänkt berätta. Hela hennes identitet och självbild förändrades. 

— Jag förlorade allt jag var, jag var mitt jobb. Förändringen gjorde att jag till slut hamnade i en svår depression.

Läkaren förklarade att det var vanligt efter en stroke. Hon hade svårt att ta sig upp ur sängen, orka vara social, och hon led av mycket mörka tankar. Hon har svårt att hålla tårarna borta när hon berättar om den här perioden.

— Idag har jag sådan respekt för människor som hamnar i utbrändhet. Jag vet att det inte bara är att rycka upp sig. Bara att ta en dusch i det läget kan vara överväldigande, säger hon, medan hon snyter sig.

 

 

Yogaprofilen Tanja Dyredand:
Humorn och glädjen har hjälpt Tanja genom mörkret och stöttat henne när det varit som jobbigast.​

Men hennes karelska bakgrund har gett henne en stabilitet. Hon är född vid ryska gränsen, på finska sidan. När hon var sex år flyttade familjen från norra Finland till Småland. Hon kan bli hur knäckt som helst, men reser sig alltid och hittar nya vägar likt den ryska babusjkadockan, som öppnar sig om och om igen.

— Jag har alltid kommit på fötter igen, oavsett vilka utmaningar livet bjudit på, det kan jag tacka min karelska bakgrund för, karelerna är ett starkt och kulturellt folkslag, säger hon.​

Familjen, maken Joakim och dottern Olivia, 19 år, har också varit ett ovärderligt stöd genom den tuffa resan.

Vändningen kom en varm, fuktig dag i slutet av sommaren 2013. Tanja var ensam hemma och djupt deprimerad när blixten slog ner. Allt slogs ut — elektriciteten, kylen och frysen, det blev en vattenläcka i badrummet och larmet gick igång.

— Då slogs min autopilot på, jag blev tvungen att komma på fötter och fixa alltihop själv. Jag kom till insikt att jag hade värdefulla funktioner kvar och bestämde mig för att återvända till min finska sisu, säger Tanja.

Vägen tillbaka gick via mindfulness, yoga, andningsövningar och skratterapi. Hon bestämde sig också för att hon skulle utbilda om sig om hon blev starkare en dag. Nu är hon certifierad yoga- och meditationslärare, mindfulnesscoach, skrattyogainstruktör och intuitiv healer/medium. 

Skrattet har varit ett viktigt redskap för att bli frisk. Humorn och glädjen har hjälpt henne genom mörkret och varit en stöttning när det varit som jobbigast.​

— Skrattet räddade mitt liv. Det är förlösande, det boostar endorfiner och ger en må bra-känsla som gör att man blir varm i hela kroppen. Det finns forskning som visar att skratt kan läka synapser i hjärnan, även om det är fejkat och inte äkta, säger hon.​

En ren överlevnadsstrategi och en del av rehabiliteringen var också att flytta från hetsen i Stockholms innerstad till lugnet på landet. På gården i Edsbro i vackra Roslagen driver hon nu en egen yogastudio, där hon inspirerar och hjälper människor att läka inifrån och ut. I allt hon gör är det holistiska tänkandet viktigt. Här driver hon också gårdsbutik, konstgalleri och har en stor örtaträdgård.

På gården som är belägen på en gammal fornnordisk gravplats växer gamla läkeörter som till exempel häxört, berättar Tanja. Under renoveringen har familjen varit noga med att ta vara på husets historia.

— I folkmun kallades det från början för ”Vänliga villan”, ett namn vi behållit, säger Tanja.

Att få resten av familjen att bryta upp från storstadslivet var inte svårt. Dottern Olivia har egen tatueringsstudio på gården, och maken Joakim som är motorjournalist och älskar bilar mutades med flera garage.

— Det här är det bästa vi någonsin gjort. Här har vi tillgång till moder jords healing med tystnaden och naturen runt knuten. Perfekt för helande yoga och holistiska event. Flytten har gett livskvalitet, läkning, inspiration och kreativitet.

— Jag har börjat måla igen, tillverka egna smycken, odlar och tar vara på skogens skafferi. Jag älskar Roslagen och känner att jag äntligen hittat hem.

Hon prioriterar sin hälsa och tar långa promenader i naturen med chihuahuan Coco Chanel, yogar och mediterar varje dag och äter veganskt. 

Det kreativa läker, säger Tanja, och berättar att familjen slängde ut teven för mer än sju år sedan. I stället målar hon gärna vedic art — intuitiv målning, tillsammans med mamma Aila, som är konstnär.

Tanja som tidigare skämdes för sin sjukdom föreläser idag om stresshantering och om sina erfarenheter. Hon skriver också på en bok om sin livsresa som kommer ut i höst. 

— Att skriva boken är en dröm. Den handlar delvis om min livsresa, men är även en självhjälpsbok. Jag hoppas kunna inspirera andra. Fokus ligger på det helande skrattet, välbehövliga pauser och yoga, allt för att minska stressen i vardagen.

Idag mår Tanja bra, men fortfarande har hon starka och svaga perioder, det är en pågående resa mot ett tillfrisknande. Hon har lärt sig att tacka nej när det blir för mycket. Afasin finns där, och ibland tappar hon orden, men känner ingen bitterhet över det.

— Idag är jag tacksam för allt, att jag ens lever. Jag fick ett uppvaknande och en ögonöppnare för vad som är viktigt i livet, som att ha tid för familjen och att njuta av nuet.  

 

Tanja om…​

… återhämtning.​

– Det ger ett fridfullt liv, alla behöver det, prioritera det, snälla!​

… skratt.​

– Skratt är livet för mig, det läker kropp och själ och det bokstavligt talat räddade livet på mig.

… livet på landet​

– Underbart, det bästa jag gjort är att flytta hit – dofterna och närheten till moder jord.

… Karelsk sisu​

– Mitt absoluta grundelement och en extrem drivkraft.

… Yoga​

– Den hjälper dig att se storheten i dig, släppa prestige. Mitt motto är ”Alla kan yoga”!

Skratta 
dig i form​!

Malin Berghagen: "Jag tänker 
bli 103 år​"

Så undviker du den farliga 
stressen​