Rökning, felaktig kost, brist på motion och hög alkoholkonsumtion är kända riskfaktorer för kolorektalcancer, dvs cancer i tjock- och ändtarm. Studier har också visat att personer som har låg utbildningsnivå och lever ensamma också drabbas i högre utsträckning.
Många av dessa riskfaktorer är vanliga bland befolkningen i norra Sverige. Därför blev forskarna lite förvånade när de upptäckte att risken att drabbas faktiskt var 10 procent lägre om man bodde i norra Sverige. Och bland personer över 80 år var risken 20 procent lägre.
– Vi vet inte exakt vad skillnaden beror på, men det kan handla om att många i Norrland har levt ett i vissa avseenden hälsosammare liv som delvis kompenserar för vissa andra riskfaktorer, säger Olle Sjöström, doktorand vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.
Ärftlighet ligger bakom ca 2-25 procent av alla fall av tjock- och ändtarmscancer.
– Den som har flera nära släktingar som haft cancer i tjock- eller ändtarm bör berätta det för sin läkare så man kan bedöma risken för ärftlighet och eventuellt behov av regelbundna kontroller, säger Olle Sjöström.