Så slipper du fästingar

Det pratas ofta om "fästingår", men enligt experten Kajsa Glemhorn är det alltid läge att vara vaksam. Antalet fästingar blir fler och fler, liksom områdena där sjukdomen TBE upptäcks.

Högriskområdena för TBE har länge varit Stockholms, Södermanlands, Uppsalas och Västra Götalands län. De flesta smittas längs Östersjökusten och i områden nära Mälaren, Vänern och Vättern, men fästingar som bär på sjukdomen förekommer nu även i sydligare landskap som Skåne och Blekinge. Och efter varje säsong rapporteras det om fall från närområden till riskområdena. Det finns alltså all anledning att skydda sig.

– Jag skulle absolut rekommendera de som bor i fästingtäta områden och som rör sig mycket ute i skog och mark att vaccinera sig mot TBE, säger Kajsa Glemhorn, biolog och fästingexpert.

Huruvida det blir ett ”fästingår” beror på var i landet man bor och hur vädret har varit under det gångna året och under våren. Under vintern trivs fästingarna bäst i ett milt klimat eller under ett isolerande snötäcke, men blir det för kallt i marken har de svårt att klara sig. Under våren och sommaren vill de ha fukt, utan att det blir alltför vått.

– Flest fästingar brukar man hitta i maj/juni, augusti, september och oktober. När det är som varmast och torrast, ofta i juli, brukar de krypa ner i marken på jakt efter fukt. Tittar man på var flest fall av TBE rapporteras så är det i fuktiga miljöer, längs kusterna och kring sjöarna, berättar Kajsa Glemhorn.

Cirka en av 1 000 fästingar bär på TBE-viruset och det är genom bett av en sådan fästing man blir smittad. I de flesta fall klarar kroppen själv av att ta hand om infektionen utan att man får mer än influensaliknande besvär som huvud- och muskelvärk, trötthet och feber. Men för en tredjedel av de drabbade sprids viruset vidare till hjärnan, vilket ger nya symtom efter en vecka. Kraftig huvudvärk, yrsel, kräkningar, ljuskänslighet och koncentrations- och minnesstörningar är vanliga tecken på hjärn- och hjärnhinneinflammation.

–  Får man dessa symtom ska man kontakta vården, råder Tomas Bergström, överläkare och professor i klinisk mikrobiologi i Göteborg. Och vet du med dig att du blivit fästingbiten – berätta det. Diagnos ställs genom blodprov och ibland ryggmärgsprov. Tyvärr finns det i dagsläget ingen behandling, men man kan lindra symtomen på olika sätt.

Liksom Kajsa Glemhorn rekommenderar Tomas Bergström att man vaccinerar sig i riskområden.

–  Vaccinet tas i 3-4 omgångar, så ju tidigare på året man tar första dosen desto bättre. Men även om skyddet inte är fullgott efter första sprutan har man ändå ett visst skydd, berättar Tomas Bergström.

En annan sjukdom som sprids med fästingar är borrelia. Här får den drabbade en hudrodnad, större än fem centimeter i diameter, 1-4 veckor efter bettet. Även influensaliknande symtom och ansiktsförlamning förekommer. Tar man bort fästingen inom ett dygn efter bettet minskar risken att drabbas. Det finns inget vaccin, men däremot behandling med penicillin.

–  Ungefär 10 000 svenskar får borrelia varje år och fästingarna som bär på smittan finns över hela landet, säger Tomas Bergström.

Så skyddar du dig bäst

Var vaksam om du rör dig i skog eller bland torra löv, blåbärsris eller högt gräs i något riskområde. Bär stövlar, långa byxor och långärmade tröjor. Stoppa in byxbenen i strumporna. Sök igenom kroppen noga när du kommer hem!

Ta bort fästingen…

… så snabbt som möjligt. Använd pincett eller fästingborttagare, ta tag om fästingen så nära huden som möjligt och dra rakt ut. Undvik att smörja eller badda fästingen med något, då finns risken att den kräks upp smittat maginnehåll.

Naturligt skydd

Det finns inga studier som visar på garanterad effekt, men i kombination med andra försiktighetsåtgärder kan det inte skada att prova!

·      Vitlök

·      Rapsolja

·      Rosmarin

·      Apelsin

·      Citron

·      Johannesört

·      Myggmedel

·      B-vitamin