Ett kreditkort – varsågod svälj!

Visste du att du får i dig mikroplast motsvarande ett kreditkort på 5 gram – varje vecka? På ett år blir det ett kvarts kilo plats, som framförallt kommer från vattnet vi dricker, men även från vanliga livsmedel som salt, öl och skaldjur. Och vad all mikroplast gör med vår hälsa har forskarna ännu ingen klar överblick av.

På uppdrag av WWF har University of Newcastle gjort en sammanställning av hur mikroplast påverkar djur och natur, men även oss människor. Varje år dumpas det 8 miljoner ton plast i våra hav, plast som ofta bryts ner till så kallad mikroplast som med sin storlek på max 5 mm knappt är synlig för ögat. Mikroplast uppstår också när bildäck slits mot vägarna, genom tvätt av syntetfibrer, genom läckage av granulat från konstgräsplaner och i industriell produktion och hantering av primärplast. Det som hamnar i haven kommer oftast dit via dagvattensystemet.

Plast är ett globalt problem som enbart kan lösas genom att ta itu med den egentliga orsaken och åtgärda vid källan. Vi behöver konkreta åtgärder för att stoppa plastflödet till naturen, både på regerings-, producent- och konsumentnivå. WWF arbetar tillsammans med flera andra aktörer med att få till ett globalt, bindande avtal för att minska och förebygga utsläpp av plastavfall och mikroplast i haven, säger Metta Wiese, expert på plast och marina frågor på WWF, i ett pressmeddelande.

Hur människors hälsa påverkas av plasterna finns det inte särskilt mycket kunskap om. Att vi får i oss plaster är det dock ingen tvekan om. Enligt den nya studien får vi i snitt i oss 2 000 mikroplastpartiklar per vecka, vilket motsvarar ett kreditkort på 5 gram. Under ett år blir det drygt 250 gram. 

Men vi kan alla bidra till att minska plastberget, till exempel genom att:

  • Undvik engångsplast, tacka nej till sugrör och lock till engångsmuggar.
  • Ta med egen mugg till take away-kaffet.
  • Köp mindre färdigmat som kommer i plastförpackningar.
  • Ta med egen kasse när du handlar – undvik plastkassar i butikerna.
  • Välj färre produkter i butiken som är förpackade i plast.
  • Undvik kosmetika, hygienprodukter och rengöringsmedel som innehåller mikroplast.
  • Välj hellre kläder och textilier av naturmaterial än av syntet. Tvätta syntetkläder mindre ofta och vädra dem i stället.
  • Lämna plastförpackningar till återvinning.

Källa: WWF