Hållbar mat ska rädda oss

Lär känna "doldis-grödorna" som vi måste äta mer av för en hållbar planet – och som är de mest anpassningsbara i skiftande och svåra klimatförhållanden.

Matföretaget Knorr är ett många storföretag som har inlett ett samarbete med en hållbar organisation eller  mindre företag, i detta fall WWF! Genom gemensamma rapporten ”Future 50 foods” vill de få kockar, återförsäljare och konsumenter att välja lite mindre kända framtidsgrödor som har gemensamt att de alla bidrar till en hållbar framtid och ett klimatvänligare matsystem.

Här är topp 5!​

1. Purpuralg: Denna röda alg är känd i det japanska köket som ”nori” när den används i sushi. Rik på umamismak växer den vilt i haven och kan skördas året om. Rik på vitamin C och jod. Kan även ätas torkad som snacks eller bakas i bröd.

2. Wakame: Odlad i århundraden i Korea och Japan där denna alg växer snabbt utan gödningsmedel och stärker den biologiska balansen i vattnet. Full av vitaminer, mineraler och omega 3.

3. Adzukiböna: Växer i popularitet på grund av sin smak, mångsidighet och näringsinnehåll. Kräver mindre vatten än många andra grödor. 

4. Svarta bönor: Listade som superfood tack vare sitt höga fiber- och proteininnehåll. Äts ofta som texmex eller med brunt ris/quinoa.

5. Bondböna/favaböna: Gröna, smöriga bönor som kan växa i nästan vilket klimat som helst och är fullspäckade med fibrer och protein. Har odlats i Norden i 1 000 år! Fungerar även som ett skydd som be-rikar jorden inunder. Passar i risotto och stuvningar.

Fler spännande framtidsråvaror: 

Amarant, spelt, moringa och nopal: en kaktusväxt vars blad och blommor äts i Mexiko. Nopal växer i  torra klimat och anpassar sig genom att absorbera vatten. Har högt fiberinnehåll och lågt kaloriinnehåll.

Hållbar mat ska rädda oss
Bondbönor är inte bara näringsbomber – de berikar även jorden! Foto: Shutterstock

Nu engagerar klimatet på riktigt!