Hennes mission: Utbilda bort magont

Vi har sett henne som expert i teve och i reklamen för mejeriprodukter med goda bakterier. Dietisten och IBS-experten Sofia Antonsson brinner för att få ordning på våra bråkiga magar – och vill att vi ska prata mera skit!

Kort om Sofia

NAMN Sofia Antonsson.

ÅLDER 42 år.

BOR på Kungsholmen i Stockholm.

FAMILJ Sambon Jonas och barnen Filip 12 och Esther 3 år.

GÖR Dietist, IBS-expert, föreläsare och författare som skrivit flera böcker i ämnet, 2018 kom ”Lugn mage med grön mat”. 

AKTUELL med nya appen Belly Balance.

Sofia Antonsson växte upp i Tyresö utanför Stockholm som en riktig hästtjej som gärna hängde i stallet. Vad hon skulle ägna fram­tiden åt stod än så länge skrivet i stjärnorna och enligt mormor Saimi var hon en riktig hoppjerka. Ena stunden hägrade en utbildning till veterinär, andra ville hon viga sitt liv åt siffror och bli revisor. Och är det någon som tycker sig känna igen henne från en och annan folkpark i norra och mellersta Sverige, så kan det stämma, för 2003 hoppade hon in som sångerska i dansbandet Blender och turnerade land och rike runt.​

— Jag visste ju inte riktigt vad jag ville göra, så att sjunga blev en kul grej under en kortare period, men jag hade ett stort intresse för mat och hälsa och ville jobba med människor, men inte i sjukhusmiljö utan göra en förebyggande insats, det var så jag kom in på dietistyrket, säger Sofia, när vi ses för intervju vid hennes stora köksbord i lägenheten på Kungsholmen i ­Stockholm.

Idag har hon kastat av sig paljetterna och bytt dansbandsscenen mot föreläsningsscenen och pratar om hur vi bäst ska ta hand om våra magar. Hon är dietist och en av Sveriges främsta experter på IBS (Irritable Bowel Syndrome) och ses ofta som expert i teve.

Att föreläsa från scenen har stora likheter med yrket som dansbandssångerska, tycker hon.

— Båda handlar om att nå ut med ett budskap, det är en konst. Mitt ämne är ganska allvarligt och då gäller det att fånga människors intresse, säger Sofia, som själv lidit av IBS och magproblem sedan studietiden.

Hon är inte ensam. 15 till 20 procent av Sveriges befolkning har problem med magen, och 70 procent av dem är kvinnor.

— Kvinnor hanterar stress annorlunda än män. Vi tar på oss mer ansvar och åtaganden och driver ofta det sociala nätverket inom familjen, ska prestera och vara duktiga flickor, det har sitt pris.

Men ett större problem är det enorma stigmat kring våra toavanor, det är något hon tycker är viktigt att avdramatisera. Vi behöver prata mer skit och intressera oss för vårt bajs om vi ska må bättre i våra magar, menar Sofia, som gärna vill slå hål på den gamla myten att fina flickor aldrig fiser.​

— Många kvinnor, och framför allt unga flickor, har problem med att gå på toaletten på sin arbetsplats eller i skolan, de är rädda för att det ska låta eller lukta. Men när tarmen signalerar att den vill tömma sig är det viktigt att inte negligera det. Det kan leda till förstoppning och att kroppens signaler försvagas.

Det finns vägar in för bryta tabut kring bajs, passa på att prata med vänner och kollegor på jobbet, upp­manar Sofia, det är enklare än du tror och skvallrar mycket om hur du mår.

— Du kommer att märka att du inte är ensam om dina problem, säger hon.

När Sofia arbetade som dietist inom primärvården kände hon en viss maktlöshet över att inte kunna hjälpa patienterna att få ordning på sina mag- och tarmproblem. 

— Då saknades kunskap om vad IBS var för något. Det är först nu, under de senaste åren, som forskningen kring mag-tarmsjukdomar och intresset för vår tarmflora och hur den påverkas av vad vi äter och dricker, har exploderat.

Men 2009 ramlade Sofia över Fodmap — en evidensbaserad kostbehandling med ursprung från Australien, Hon provade metoden på sig själv och blev av med sina IBS-symtom på några dagar.

— Jag insåg att jag hittat ett verktyg som fungerade för att komma tillrätta med problemet.

Behandlingen är ett slags trestegs­raket, förklarar Sofia. Först utbildas patienterna kring IBS, sedan plockar man bort fermenterade kolhydrater, så kallade Fodmaps, som till exempel laktos, fruktos och oligosackarider som jäser i tarmen, för att därefter lägga till dem igen i en speciell ordning för att hitta triggers som ger upphov till besvär. 

2014 startade hon Belly Balance tillsammans med dietistkollegan Jeanette Steijer. Där får patienter rådgivning och kostbehandling online enligt metoden. 

— Vi botar inte IBS, men vi ger pati­enterna verktyg för att kontrollera sina symtom. Bara att kunna göra medvetna val kan vara lugnande i sig för tarmen, säger Sofia.

Att plocka bort livsmedel ur kosten på eget bevåg är däremot inget hon rekommenderar. Enligt Sofia köper 50 procent av befolkningen regelbundet gluten- eller laktosfria produkter och endast cirka 15 procent har någon diagnostiserad allergi eller intolerans.

— Det är ett problem. Många av de glutenfria produkterna innehåller mer fett och socker än originalet och är inte särskilt hälsosamma. Har man inte någon allergi blir man förmodligen inte av med sina magproblem. Mitt jobb är att hjälpa folk att plocka bort rätt saker, säger hon.

När Sofia inte försöker få ordning på våra magar umgås hon gärna med familjen, sambon Jonas och barnen Filip, 12 år, och Esther, 3 år. Om sommaren blir det mycket båt- och skärgårdsliv, något hon är uppväxt med sedan barnsben. Vintertid åker de gärna slalom i Vemdalen.

— Till och med Esther provade på att åka utför för första gången i vintras, säger Sofia.

Ett annat andningshål i vardagen är yogan. Sofia är utbildad inom medicinsk yoga, något hon lärde ut inom primärvården, men numera ägnar hon sig bara åt yoga privat, det blir både lugna och svettigare former som håller ordning på ryggen och hållningen.

Hos Antonssons lagas det också mycket mat, gärna vegetariskt, för att hålla familjens magar på gott humör, hon är inte rigid utan kallar sig flexitarian. En bit oxfilé slinker gärna ner någon gång emellanåt. Men bra fibrer som i havregrynsgröt, frukt och grönt är en viktig bas i kosthållningen. Hemma finns alltid fryst broccoli, frysta bär, svarta bönor och linser. ​

En tjuvtitt i köksskåpet avslöjar dock att hon inte är någon nitisk asket, utan en befriande syndare. På översta hyllan göms chips, under finns en och annan godispåse, och nederst trängs kosttillskott av olika slag.

— Jo, jag unnar mig godis då och då och älskar att testa pulver och piller, så länge det inte är farligt. 

Av nyfikenhet går hon också gärna till näringsterapeuten för hår­analys. 

— Jag vill ha ledtrådar om mig själv. Vi behöver integrera skol- och funktionell medicin mer, där har vi mycket att lära.

Det har varit mycket på agendan de senaste åren, energin har sinat och magen protesterat, men hon har tagit tag i stressen och bland annat stängt ner sociala medier.

Hon märkte tydligt att hon inte mådde bra av att hela tiden vara aktiv online och se vad alla andra gjorde. 

— Det är en sådan befrielse att helt ha släppt det där och slippa ligga i sängen och skrolla på datorn, istället läser jag. Just nu håller jag på med Michelle Obamas biografi, man lär sig massor av att läsa om andras livsöden.

Musiken är fortfarande viktig i hennes liv, inte minst som avkoppling, även om hon numera bara sjunger i duschen och på ett och annat bröllop.

— Men jag lyssnar gärna på jazz, Lisa Nilsson, Arvingarna och så klart på Blender, säger hon och skrattar.

Vi måste ta tillbaka makten över oss själva och känna efter vad vi mår bra av och leva i stunden istället för att fokusera på hur många likes vi får för våra bilder, menar Sofia.

— Det går att hitta balans i livet och ta bort det som stressar. Man är inget offer, mycket går att förändra till det bättre.

Framför allt vill hon få människor att förstå att det går att göra något åt bråkiga magar. Just nu håller hon och kollegan Jeanette Steijer på att skapa en app med kurser för patienter med mag-tarmproblem. De har också planer på att expandera verksamheten i Storbritannien, där det saknas bra digital behandling mot IBS.

— Att utbilda bort magont är min mission, säger Sofia.

Hennes mission: Utbilda bort magont
På sommaren blir det mycket båt- och skärgårdsliv för Sofia. Och yoga – hennes andningshål som även håller ordning på rygg och hållning.

SOFIA OM…

… Magkänsla

För mig är målet att ha en mage som inte gör så mycket väsen av sig. Jag använder mig också av den som intuition när det kommer till vägval.

… Bajs

Jag är besatt och saknar bajsfilter. Jag kan fråga vilken okänd person som helst om han eller hon är lös i magen eller tvärtom.​

… Lagom

Vi svenskar är inte så bra på det när det gäller kost, vikt och hälsa, men vi borde vara mer lagom där.

… Balans

För mig handlar det om att vara nyttig till 80 procent, resten blir vad det blir.

… Inbillad allergi

Endast 15 procent av befolkningen har en konstaterad allergi eller intolerans, att utesluta saker ur kosten på egen hand blir oftast inte bra.