Text: Susanne Hovenäs
Foto: Getty Images
Vad är lycka och ett meningsfullt liv? Är det att klättra på karriärstegen, ha en miljon på banken, renovera köket eller resa jorden runt? Ja, det finns nog lika många tankar om detta som det finns människor på jorden.
Kanske är det så att medan vi söker efter mening och lycka så springer livet ifrån oss. Livet pågår ju faktiskt för fullt här och nu i varje ögonblick. Idag finns det lyckoforskare och flera studier har gjort (och görs) för att knäcka lyckokoden. Och visst kan man tillåta sig att inspireras av andra.
Om vi vänder blicken västerut, närmare bestämt till den japanska byn Ogimi på ön Okinawa möter vi människorna som lever längst i världen, lider av färre sjukdomar och inte nog med det, de verkar lyckliga också. Orsakerna är flera. Bland annat äter de en varierande kost som framförallt består av grönsaker där 30 procent av det dagliga kaloriintaget kommer från växtriket, spannmål och ris, de dricker mängder av grönt te och vitt socker är en sällsynt råvara på tallriken.
Dessutom äter de sig bara 80 procent mätta, motioner dagligen genom promenader och mjuka rörelser ute i naturen och i centrum står alltså deras livsstil och ikiagi: ett begrepp som kan förklaras av din inre drivkraft.
I boken Ikigai – den japanska livskonsten till ett långt och lyckligt liv har författarna intervjuat flera bybor som fyllt 100 år vars hemligheter bakom ett långt liv kan sammanfattas i fem punkter: Du ska inte oroa dig, sträva efter bra dagliga vanor, träffa vänner varje dag, ha inte bråttom (stressa mindre) och försök vara optimistisk. Även att sova bra och regelbunden meditation är en del av deras vanor.
Vad är då ikigai? Jo, det är något som vi alla har, några har redan funnit sin, medan andra bär den inom sig och söker den fortfarande. Enligt invånarna på Okinawa är ikigai orsaken till att de går upp på morgonen och den japanska psykiatrikern Mieko Kamiya menar att det finns sju behov som har att göra med ikigai: en meningsfull tillvaro, förändring och utveckling, framtidsperspektiv, att få gensvar, frihet, självförverkligande samt betydelse och värde.
Dessa behov varierar förstås från person till person, men tricket är att sträva efter det som ligger i linje med din sanna natur. Det kanske inte innebär att du uppfyller alla dessa behov utan att du börjar gå i rätt riktning – den riktning som är rätt för dig, ingen annan. En persons ikigai, och det kan ha fler än en, kan vara deras arbete, hobby, familj eller något som bara ger glädje och lycka till livet.
Det klassiska Venndiagrammet som används för att förklara begreppet ikigai var från början centrerat runt begreppen avsikt.
2014 bytte innovationsexperten Marc Winn ut avsikt mot ikigai och sedan dess har diagrammet delats globalt och fått flera miljoner människor att söka sin ikigai. Enligt diagrammet formas din ikigai av blandningen av fyra grundläggande aspekter: din passion, ditt kall, ditt yrke och ditt mål i livet.
Men hur hittar jag då till exempel min passion och det jag älskar? Mihály Csíszentmihàlyi är professor i psykologi och har gjort djupgående studier av det tillstånd man går in i när man är totalt upptagen av en uppgift. Han kallar det flow och beskriver det som glädje, tillfredställelse, kreativitet och ett förlopp där vi är helt inbegripna i livet.
Alla har vi varit med om att känslan för tid och rum försvinner när vi är försjunkna i en aktivitet som vi gillar. Det kan vara allt från att rensa ogräs i trädgården, stå i köket och experimentera fram nya maträtter eller surfa på vågorna. Nästa gång vi tittar på klockan har timmar flugit iväg och solen är på väg ner.
Flow är ett tillstånd som kan hjälpa dig att uppnå lyckan och att leva i din ikigai. När du finner aktiviteter som ger dig flow, då hittar du också det som du älskar att göra och behöver förstås ägna dig mer åt detta. Ett annat sätt att upptäcka din ikigai är att återkalla stunder, vare sig det är i det förflutna eller i nuet, där du kände någon form av starka positiva känslor.
En annan viktig aspekt av ikigai är att det inte bara handlar om att gå in i sig själv, det handlar också om att känna sig levande, vilket kräver reaktioner och svar från omvärlden. Om till exempel fotografering eller vandring ger dig ikigai, är det troligt att du vill dela med dig av dina upplevelser med andra. Men huvudsyftet med det du gör ska inte vara att jaga bekräftelse eller likes på till exempel Instagram. Du minns kanske hur byborna i Ogimi träffade vänner varje dag? Att delad glädje och upplevelse blir dubbelt upp är ett faktum.
Ikigai handlar inte bara om strävan efter längre liv. Det handlar mer om ett försök att leva ett bättre och mer uppfyllt liv. Yukari Mitsuhashi som skrivit boken Ikigai: giving everyday meaning and joy, där både japaner, entreprenörer och idrottsmän medverkar, kom fram till att alla hade en sak gemensamt och det var att deras ikigai grundades på känslor snarare än logik.
När man talade om hur de upptäckte sin ikigai listade flera av de intervjuade incidenter där de kände sig uppfriskade eller upphetsade, vilket kan tjäna som en ledtråd för att identifiera sin ikigai.
Ikigai är inte bara ett livsmål, utan ett livssätt som måste kännas här och nu. Det är något som ger oss energi varje morgon, blir till genom det vi gör varje dag och är motsatsen till passivitet och att rätta sig efter andra. För att känna dig levande, fri och full av energi, oavsett din ålder eller ditt fysiska tillstånd, kräver det din uppmärksamhet och ikigai är framförallt ett sinnestillstånd. Det är i mötet mellan passion, profession och mission som hittar du din ikigai.
Nio nycklar för att forma din ikigai
1. Sluta leva på autopilot. Fråga dig själv dagligen vad det är som gör dig lycklig.
2. Acceptera den du är. Jämför dig inte med andra. Försök inte att vara likadan som andra. Du är din egen referenspunkt.
3. Hitta din talang. Vi har alla en fantastisk förmåga som skiljer oss från andra och vi bör dra nytta av den. Gör den till din egen och njut av den.
4. Skapa balans. Om du enbart hänger dig åt din passion men inte tjänar pengar är det inte hållbart. Och om du bara fokuserar på att tjäna pengar kanske du får materiellt överflöd men känner andlig tomhet.
5. Lyssna inåt. Lär känna dig själv, ställ frågorna: Vad är jag bra på? Vad älskar jag att göra? Vad behöver världen? Hur kan jag tjäna pengar? Skriv ner svaren.
6. Lördagsmorgontestet. Vad gör du en lördagsmorgon när du inte har något att göra? Anteckna denna syssla som kan vara en ledtråd till din ikigai.
7. Korsbefrukta. När du gör listor över det du älskar, är bra på, det du kan tjäna pengar på och det världen behöver, leta efter den gemensamma nämnaren. Ibland kanske det inte går att omsätta i en enda sak; du kanske inte kan tjäna pengar på att surfa, men då kan det flow du upplever i din hobby balansera ett jobb som kanske inte är lika glädjefullt.
8. Använd tiden rätt. Det är bara genom att skapa utrymme som du kan fördjupa dig i nya projekt och ägna dig åt det du verkligen älskar.
9. Skrid till handling. Det krävs mod att leva efter sin ikigai, och kanske blir det en helomvändning eller en gradvis process. Att leva enligt vår ikigai innebär att vi sätter åt sidan en stor del av det som finns runt omkring oss. Vi måste därför vara på det klara med att det kräver mod.
Så skapar du flow
Välj en utmaning som är lagom svår. Är den för lätt blir vi uttråkade, vid en lagom svår uppgift får vi flow, medan en för svår utmaning skapar ångest.
Ha tydliga, konkreta och realistiska mål. Ställ frågor innan du tar dig an en uppgift, som till exempel: Vad har jag för mål med mina studier idag? Hur många sidor ska jag skriva? Vad har arbetsgruppen för mål?
Koncentrera dig på en enda sak. Glöm allt som heter många bollar i luften, välj en boll som du fokuserar på.
Ta kontroll över din tid och plats. Undvik skärmar under dagens första och sista timme. Stäng av mobilen innan du går in i flow. Håll en dag i veckan fri från elektroniska prylar.