Här ökar TBE-smittan – och så skyddar du dig!

Det pratas ofta om "fästingår", men det är alltid läge att vara vaksam. 
Fästingarna blir fler och fler, liksom områdena där sjukdomen TBE upptäcks. ​

Högriskområdena för TBE har länge varit Stockholms, Södermanlands, Uppsala och Västra Götalands län. De flesta smittas längs Östersjökusten och i områden nära Mälaren, Vänern och Vättern. Men fästingar som bär på sjukdomen förekommer nu även i sydligare landskap som Skåne och Blekinge. ​

— Jag skulle absolut rekommendera dem som bor i fästingtäta områden och som rör sig mycket ute i skog och mark att vaccinera sig mot TBE, säger Kajsa Glemhorn, biolog och fästingexpert. 

​Huruvida det blir ett ”fästingår” beror på var i landet man bor och hur vädret har varit under det gångna året och under våren. Under vintern trivs fästingarna bäst i ett milt klimat eller under ett isolerande snötäcke, men blir det för kallt i marken har de svårt att klara sig. Under våren och sommaren vill de ha fukt, utan att det blir alltför vått. 

— Flest fästingar brukar man hitta i maj/juni, augusti, september och oktober. När det är som varmast och torrast, ofta i juli, brukar de krypa ner i marken på jakt efter fukt. Tittar man på var flest fall av TBE rapporteras så är det i fuktiga miljöer, längs kusterna och kring sjöarna, berättar Kajsa Glemhorn. 

 

Här ökar TBE-smittan – och så skyddar du dig!
1 av 1000 fästingar bär på TBE-viruset, som kan symtom som kraftig huvudvärk, yrsel, kräkningar, ljuskänslighet samt koncentrations- och minnesstörningar.

Cirka en av 1 000 fästingar bär på TBE-viruset, och det är genom bett av en sådan fästing man blir smittad. I de flesta fall klarar kroppen själv av att ta hand om infektionen utan att man får mer än influensaliknande besvär som huvud- och muskelvärk, trötthet och feber. Men för en tredjedel av de drabbade sprids viruset vidare till hjärnan, vilket ger nya symtom efter en vecka. Kraftig huvudvärk, yrsel, kräkningar, ljuskänslighet och koncentrations- och minnesstörningar är vanliga tecken på hjärn- och hjärnhinneinflammation. 

— Får man dessa symtom ska man kontakta vården, råder Tomas Bergström, överläkare och professor i klinisk mikrobiologi i Göteborg. Och vet du med dig att du blivit fästing­biten — berätta det. Diagnos ställs genom blodprov och ibland rygg­märgsprov. Tyvärr finns det i dags­läget ingen behandling, men man kan lindra symtomen på olika sätt. 

Liksom Kajsa Glemhorn rekommenderar Tomas Bergström att man vaccinerar sig i riskområden. 

— Vaccinet tas i 3—4 omgångar, så ju tidigare på året man tar första dosen, desto bättre. Men även om skyddet inte är fullgott efter första sprutan har man ändå ett visst skydd, berättar Tomas Bergström. 

En annan sjukdom som sprids med fästingar är borrelia. Här får den drabbade en hudrodnad, större än fem centimeter i diameter, 1—4 veckor efter bettet. Även influensaliknande symtom och ansiktsförlamning förekommer. Tar man bort fästingen inom ett dygn efter bettet minskar risken att drabbas. Det finns inget vaccin, men däremot behandling med penicillin.

Skydda dig naturligt!

Det finns inga studier som visar på garanterad effekt, men i kombination med andra försiktighetsåtgärder kan det inte skada att prova följande:

•Vitlök

•Rapsolja

•Rosmarin

•Apelsin

•Citron

•Johannesört

•Myggmedel

•B-vitamin

 

Ta bort fästingen…

… så snabbt som möjligt. Använd pincett eller fästingborttagare, ta tag om fästingen så nära huden som möjligt och dra rakt ut. Undvik att smörja eller badda fästingen med något, då finns risken att den kräks upp smittat maginnehåll.