Bönsoppa från Florens

En matig soppa som ger rejäl mättnad. Krispiga krutonger ger lite extra struktur.

4 portioner
1 selleristjälk
4 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 msk olia
1 dl vitt vin
1 liter grönsaksbuljong
1 tsk torkade örtkryddor
2,5 dl kokta kikärtor
2,5 dl kokta stora vita bönor
1 dl krutonger
1 romansalladshuvud
6–8 soltorkade tomater
1 msk solroskärnor
2 msk vinägrett
4 skivor fullkornsbröd à 50 g

 

Gör så här
1 Hacka selleri och lök. Fräs i olja på låg värme i en stor kastrull tills löken blivit genomskinlig. Häll på vinet. Puttra någon minut. Häll över buljongen. Låt puttra ytterligare några minuter. 

2 Rör i kikärtor och bönor försiktigt precis innan servering. Toppa med krutonger.

3 Strimla salladen, skär soltorkade tomater i bitar, rosta eventuellt solroskärnorna. Servera minisalladen med vinägrett och ett gott fullkornsbröd.

Näringsinnehåll per portion
397 kcal per portion
16 g protein, 15 g fett, 43 g kolhydrater
Mjölkfri (om krutongerna och brödet är mjölkfritt), rik på vitamin E, niacin, folat och C-vitamin

Indisk gryta med mynta

Spenatsoppa med nöttopping