Så lockar ni fram lusten igen!

Det är lätt att automatiskt tänka att det är något fel på förhållandet om sexlusten dalar. Men minskad sexlust kan ha väldigt många olika orsaker. Här får du tips på hur ni kan vända trenden.

Orsaker till minskad sexlust:
 

Fysisk sjukdom

Psykisk sjukdom, som depression och utmattningssyndrom

Omvälvande livshändelser

Läkemedelsbehandling

Rökning och stort alkoholintag

Långvarig stress

Trötthet

Relationsproblem

Sömnstörningar

Brist på hormoner

Ett intensivt familjeliv, ofta under småbarnsåren

Brist på egentid

 

 

Här är några tips på hur ni kan öka lusten igen

1 Prata ut om sådant som påverkar er lust negativt. Ojämlikhet hemma, stress på jobbet, brist på sömn och egentid. Gör en plan för hur ni kan åtgärda det.

 

2 Bestäm er för att ha internetfria kvällar, då ni istället är nära och umgås med varandra.

 

3 Det kan låta torrt att schemalägga sexet, men boka in ett tillfälle i veckan då ni vet att ni har praktiska förutsättningar att få till det. Och fokusera då på den responsiva lusten!

 

4 Uppstår en möjlighet – ta den! Åker barnen till farmor, strunta i att sortera garderoben och njut av varandra istället. Sätt upp sex på prioriteringslistan!

 

5 Surfa in på en nätshop tillsammans och titta igenom utbudet av intimleksaker. Ett enkelt och icke-genant sätt att komma in på och berätta om sådant som tänder er. Det finns även relationsspel där ni tillsammans utforskar varandras kroppar och erotiska fantasier.

 

6 Marknaden för erotiska noveller har exploderat de senaste åren och många finns som ljudbok. Släck ner i sovrummet och lyssna tillsammans. Att se på porr med sin partner kan också vara upphetsande och idag är utbudet av kvalitetsfilmer stort.

 

7 Bra sex börjar utanför sovrummet. Visa intresse och ta för vana att röra vid varandra så ofta ni kan.

 

8 Försök att få tillräckligt med sömn och träna regelbundet. Det främjar lusten!

 

9 Många säger sig få ökad lust med kosttillskott.

 

10 Gå en kurs i mindfulness, läs på om kroppsskanning, yoga, gör andningsövningar. Ju mer du landar i dig själv, desto större blir njutningen tillsammans med din partner.