Grönkålstabbouleh med torkade gula tomater

För att grönkålen ska bli extra god kan man hälla på smaksättare och massera in det i grönkålen för att alla blad ska fångas upp av olja, örtsalt och citron. På så vis påbörjas även nedbrytningen av kålens fibrer så den lättare bryts ner i magen.

Tomaterna torkas lätt och blir även de ännu mer magiskt goda.

8–10 portioner
200 g gula tomater
1 msk olivolja
1⁄3 tsk örtsalt
svartpeppar från kvarn
200 g grönkål
1 citron, juice och finrivet skal
1 msk olivolja
½ tsk örtsalt
svartpeppar från kvarn
100 g blomkål
1 blekselleristjälk
½ dl hampafrön
1 dl parmesan, grovriven

För att torka tomaterna – använd torkugn, 42 grader i 4 timmar, eller använd vanlig ugn, 80 grader i 2 timmar.

Dela tomaterna, ringla över olivolja, pudra över örtsalt och peppar. Ställ in i ugnen.
Repa grönkålen och avlägsna den träiga stammen. Strimla och lägg i en bunke. Tillsätt citron, olivolja, örtsalt och peppar. Använd rena händer och massera grönkålen någon minut.

Hyvla blomkålen tunt på en mandolin, skär bleksellerin tunt och riv parmesanen.
Blanda allt tillsammans med grönkålen och hampafrön. Servera tillsammans med tomater och toppa med svartpeppar.

Näringsinnehåll/portion (beräknat på 8 portioner):
93 kcal / 5 g protein / 7 g fett / 3 g kolhydrater / 2 g fibrer

Helbakad rotselleri med timjan

Tacofeeling i fräscha blad