Träna med hunden​!

Hunden behöver rörelse och stimulans, ägaren behöver motion. Här är 5 roliga och stärkande övningar att göra med din vovve! Extra belöning: stärkta band mellan er bägge! ​

Det är så mycket som ska hinnas med idag. Jobb och hem, egen träning och rundorna med hunden. 

— För många, särskilt i stan, är hundpromenaderna inte tillräckligt långa för att de i sig ska ge tillräcklig motion, säger Jessica Svensson, hundtränare som brukar ge sig ut och träna ihop med sin pyreneerhund Hicko. 

— Han är min motivator. Och ju mer vi tränat ihop desto mer samspelta har vi blivit.​

För några år sedan föddes tanken att skapa ett helt program för motionsträning med hundar. Själv bor Jessica på landet, men det här skulle vara något som fungerar för alla, även innerstadsbon. När hon träffade Jessica Barrnäs, personlig tränare med eget hälsoföretag, insåg hon att de skulle bli ett perfekt team för att utveckla ett unikt program för både hund och husse/matte. 

— Medan Jessica ser till att övningarna är anpassade efter hundens kropp, ser jag till människan. De stora muskelgrupperna ska arbetas igenom på rätt sätt. På så vis kvalitetssäkrar vi övningarna, säger Jessica Barrnäs. 

Idag håller de gruppträningar och workshops runt om i Skåne, med hjälp av naturliga redskap i skogen eller i parken och sådant som finns i den offentliga stadsmiljön, såsom bänkar, räcken och trappor.. De är också i full färd med att ta fram en online-kurs och en bok.

— Vi vet att den psykiska ohälsan ökar. Vi vet också att vi mår bra av hundar och av motion. På det här sättet hoppas vi inspirera folk att både börja röra på sig och stärka banden till sin hund, säger Jessica Svensson.

Under aktivt samspel får båda parter träna styrka och kondition, hunden får dessutom ett mentalt träningspass.

— Du måste alltid börja på hundens nivå och se till att den tycker att det är roligt, säger Jessica Barrnäs. ​

För den ovana hunden kan en början vara att lära sig att sätta tassarna på en sten eller en bänk och stå kvar i positionen. Eller att tränas på att sitta lugnt medan matte sträcker upp händerna i luften.​

— Det viktiga är att du kommer ut tillsammans med din hund, rör dig aktivt och att ni har roligt tillsammans.​

 

Träna med hunden​!

5 övningar för dig och din hund

1. Löpning

För dig: 

Börja alltid med att värma upp. Och se till att ha bra skor. Börja med kortare sträckor på plan mark innan du ger dig på backar. Kombinera gärna löpningen med styrkeövningar för bålen.

För din hund: 

En härlig och gemensam träningsform för er båda. Anpassa löpturen till hundens förutsättningar, är hunden inte van löpare ska du börja med en grundträning.

 

Träna med hunden​!

2. Backträning

För dig: 

För kondition och benstyrka. Gå eller spring uppför backen. Är du nybörjare går du dock ner. Välj lutning av backen efter dagsform. Ju brantare desto mer rumpträning! 

För din hund:

En bra styrkeövning som bygger upp hundens rygg och bakbensparti. Väljer du att spurta uppför backen får hunden upp sin puls och tränar sin explosivitet. 

 

 

Träna med hunden​!

3. Situps

För dig:

Magträning. Ligg på rygg med böjda knän, fötter i marken nära rumpan. Håll händerna på bröstet eller lätt om din nacke. Fäll in din haka något mot bröstet. Andas ut och aktivera magmusklerna, jobba dig upp i en rullande rörelse så högt du kan (lättare variant: ta hjälp av dina händer runt benen och dra dig upp till sittande position). Rulla nu långsamt ner, bromsa rörelsen med hjälp av magmusklerna. Upprepa! 

För din hund:

Hunden sitter stilla mellan dina knän. När du kommer upp i positionen får hunden en puss som belöning.

 

Träna med hunden​!

4. Trappträning – nedför

För dig:

Gå i trappor tränar både upp din kondition och dina benmuskler. Se backträning.

För din hund:

Träning i trappor är bra för koordinationen. Hunden ska gå i skritt för att inte slarva med gången och för att träna sin kroppskontroll. 

 

 

Träna med hunden​!

5. Armhävningar och plankan

Armhävningar – Jessica Svensson och Hicko, till vänster i bild

För dig: 

Träning för bröst, axlar och armar. Böj armbågarna och jobba dig ner så långt du kan med bröstet mot staketet. Pressa dig upp igen. Upprepa! Du kan med fördel variera handpositionerna, håll smalare (mer triceps) eller bredare (mer bröst).

Plankan – Jessica Barrnäs och Leija, till höger i bild

För dig: 

Träning för din bål och din stabilitet. Luta dig mot ett staket eller en sten. Stå på tå eller gå ner på knä vid behov (lättare). Se till att spänna magen och bibehåll en bra hållning med rak nacke. ”Lyft dig” upp med dina axlar, pressa upp bröstryggen lite lätt för att undvika att du blir hängande i axelleden.  Spänn säte och ben lätt. Håll i cirka 15-60 sekunder. Upprepa!

För din hund:

Medan du gör armhävningar eller plankan står hunden med tassarna mot bommarna eller staketet. Hunden ska stå kvar i samma position tills ägaren är klar med sin övning. På så sätt tränar den både fronten och bakre delen av ryggen samt sin balans.

Läk med hjälp av hästar