Spännande nudelnorirullar

Nudlar i sushi = spännande kombination. Våga prova! Istället för wasabi väljer jag pepparrot, den är kraftfull i smaken och lokalt odlad. Servera med en bubblig ingefärs-kombucha.

4 portioner

200 g svarta rårisnudlar, kokas enligt anvisningarna på paketet
1 msk pepparrot, finriven
½ tsk havssalt
1 msk rostade sesamfrön
4 noriark

Att lägga i rullarna
rädisskott eller andra groddar
kimchi
avokado
(Andra förslag, som inte är med här: morot, omelett, wasabi, umeboshi, örter)
Dippsås
4 msk tamarisoja
2 msk rårisvinäger eller äppelcidervinäger
1 tsk finriven ingefära
2 msk vatten

Till servering
cashewmajo med pepparrot (se recept nedan)

Skölj nudlarna och låt dem svalna.
Vänd runt färskriven pepparrot, havssalt och sesamfrön med nudlarna.
Placera ett noriark på en sushimatta eller handduk.
Placera en näve nudlar mitt på. Platta ut men spar 2 cm från insidan och 4 cm från utsidan av arket.
Lägg på avokado, rädisskott och kimchi.
Rulla ihop till en jämntjock rulle och förslut med lite vatten på fingret.
När alla rullarna är klara: skär dem i bitar, cirka 2 cm tjocka, och lägg upp på serveringsfat.
Vispa samman ingredienserna till dippsåsen.
Servera nudelnorirullarna med pepparrotsmajjo.

Cashewmajo med pepparrot
2 dl cashewnötter,
blötlagda 4 timmar
2 tsk senap
2 tsk äppelcidervinvinäger
1 tsk örtsalt
1 krm peppar
½ dl vatten
½ dl kallpressad olivolja eller sesamolja
1–2 msk riven pepparrot.

Skölj nötterna och lägg dem med senap, vinäger, örtsalt, peppar och vatten i en mixer­kanna och mixa till slät ­konsistens.

Ringla i olja till önskad tjocklek.

Blir majonnäsen för tjock, späd med vatten. Smaka av och smaksätt med pepparrot.

Näringsinnehåll/portion:

606 kcal / 15 g protein / 38 g fett / 48 g kolhydrater
Glutenfri, vegansk, rik på vitamin B6, E och magnesium.