Så chokladfrossar du – lite nyttigare!​

Bollar, kakor, praliner, kolor och bräck… Vem älskar inte choklad? Särskilt om vi kan laga och njuta av det utan vitt socker men istället fullt av nyttigheter? Chokladboksaktuella kostrådgivaren Karin Haglund berättar hur!


Så chokladfrossar du – lite nyttigare!​
Karin Haglund jobbar som kostrådgivare, PT, hälsocoach och rawfood-inspiratör. Foto: Daniela Ferro

Karin Haglund är aktuell med frestande boken ”Karins chokladkök – lite nyttigare” .

Vilka knep har du använt dig av i recepten för att göra choklad ”lite nyttigare”?​

– Egentligen är det faktiskt mycket nyttigare! För det första utgår jag alltid bara från bra råvaror och ekologiska ingredienser. Jag utesluter gluten och mjölk och använder mig av bättre alternativ för sötning, som färska dadlar, yaconsirap och torkad frukt. Alla recept är veganska med undantag för honung som sötning i några recept. De flesta är även raw food. Jag använder också en del superfoods och utgår alltid från rå kakao som bas i chokladrecepten. Rå kakao innehåller fyra gånger mer antioxidanter än den vanliga rostade kakaon och dessutom en hel del järn, magnesium, kalium och zink. Rå kakao innehåller också tryptofan som har en betydelsefull roll i både sömn, avslappning och för vårt humör.

 

Så chokladfrossar du – lite nyttigare!​
Karins stora kärlek till choklad ledde till boken ”Karins chokladkök” (Lifevision).

Du är förstås en chokladälskare själv som gjort en hel bok med bara chokladrecept. Vad älskar du mest med choklad hur äter du det allra helst själv

–  Ja jag älskar verkligen choklad. Jag föredrar att äta ganska bitter choklad med bara lite sötning som jag då gjort själv från grunden. Blir så lyxigt gott och nyttigt! Ibland smaksätter jag med pepparmyntsolja för den goda och fräscha mintsmaken. Jag njuter av min choklad ihop med kombucha som jag också älskar.

– Jag gör också mycket chokladbräck med mullbär, pumpafrön, lingonpulver, gojibär och kakao nibs. På sommaren använder jag gärna färska bär som blåbär, hallon, skivade jordgubbar i mina chokladbräck också. Det blir otroligt gott och inte minst sagt vackert!Till kalas och festligheter gör jag gärna nyttigare chokladtårtor, chokladpajer och olika läckra raw food-bollar doppade i mörk choklad och prydda med något vackert färggrant superfoodspulver.

Vad behöver vi ha hemma för att lyckas göra lika fina och goda skapelser som du? 

– Ja, det finns så otroligt mycket gott att göra och kunna fika på. Det underlättar förstås om man ser till att ha ett förråd med bra ingredienser hemma, som rå kakaosmör, rå kakao, yaconsirap, färska dadlar, kokosgrädde, tahini, frön och mullbär. Många av ingredienserna jag använder har lång hållbarhet så det är smidigt att ha på lager. 80 procent av mina recept är helt nötfria, jag använder istället mycket kokos och pumpafrön i recepten, så det är bra att ha hemma. 

 

Så chokladfrossar du – lite nyttigare!​
Vacker lakritschoklad, ur boken ”Karins chokladkök”. Foto: Karin Haglund

Recept: Karins vackra lakritschoklad

12 större bitar (eller fler mindre)

2 dl rå kakaosmör

2 dl rå kakao

3–6 msk yaconsirap eller annan flytande sötning

1–2 msk lakritspulver

en gnutta salt

Rosa pitayapulver (eller hallon/lingonpulver)

Torkade ätbara blommor

Kakaonibs

Dela kakaosmöret i mindre bitar och smält det varsamt i ett ljummet vattenbad. När kakaosmöret är helt smält rör du ner kakao och yaconsirap samt en gnutta salt. Tillsätt lakritspulver och rör om ordentligt.

Häll chokladen i fina silikonformar, strö över torkade ätbara blommor, kakaonibs och pitayapulver. Låt stelna i kyl eller frys.