Mer grönt och mindre plast, tack!

År 2019 äter vi mindre kött, tar hand om våra matrester och väljer bort plastpåsen i butiken. Det och mycket annat spännande avslöjas i den årliga matrapporten från kommunikationsbyrån Food & Friends.

Så många lever grönt!

Flexitarianer: 16 %

Vegetarianer: 5 %

Veganer: 2 %

Över 1 000 svenskar i åldern 15–74 år fick svara på frågor om vanor och attityder kring sina måltider. Här har vi listat några intressanta siffror ur Matrapporten 2019.

  • Veganer gillar att stå vid spisen – hela 51 procent definierar sig som mycket matlagningsintresserade. En siffra som kan jämföras med 36 procent bland alla svenskar. 
  • ​Enligt Jordbruksverkets senaste rapport äter vi två kilo mindre kött per person och år och många vill fortsätta minskningen – nämligen 28 procent av svenskarna. 
  • Att handla mat online är populärt – men trist. 46 procent tycker att det är tråkigt att shoppa livsmedel på nätet, men ändå är det 21 procent som kommer att lägga mer pengar på online­handel 2019. Bland barnfamiljer är siffran 27 procent. 
  • ​Att ta hand om sina matrester blir allt viktigare. Bara 1 procent säger sig slänga överbliven mat och hela 82 procent fixar en lunchlåda eller återbrukar resterna i nya måltider. 47 procent av kvinnorna har med sig matlåda till jobbet minst två gånger i veckan. 
  • ​Klimateffekten har också slagit igenom stort på svenskarnas plastanvändning. 57 procent uppger sig ha ångest över all plast de använder och många väljer bort plastpåsen när de handlar i butik. 33 procent skulle dessutom vilja minska sina köp av frukt- och grönt­förpackningar. 
  • ​Dessutom väljer allt fler vegetariskt! Andelen som äter helgrönt minst en gång i veckan har ökat från 43 procent till hela 57 procent! Bland kvinnor är siffran ännu högre – 67 procent. 

Den främsta anledningen till att vi väljer vegetariskt är att vi månar om vår hälsa. 16 procent gör det av miljöskäl. Bland veganer och vegetarianer är den viktigaste anledningen att vi inte ska äta djur, av etiska skäl. 

Dryckesmässigt hamnar kranvatten i topp, både till vardags och fest. Mjölk tilltalar 22 procent på vardagen och 14 procent på helgen. Läsk är också populärt. 14 procent dricker det som måltidsdryck på vardagar, och lördag.

 

Mer grönt och mindre plast, tack!
Vanlig kranvatten – fortfarande en värdig vinnare i karaffen!

Vegotoppen –

detta äter vi helst när vi väljer vego!

1. Grönsakssoppa 

2. Pasta med sås

3. Vegetarisk lasagne

4. Sallad

5. Pizza

6. Vegetariska biffar

7. Tacos

8. Falafel

9. Linsgryta

10. Halloumi