Av: Cecilia Davidsson
Foto: Eva Hildén
Spenat- och grönärtsmasala
4 portioner
½ tsk spiskummin
1 tsk koriander
¼ tsk gula senapsfrön
¼ tsk svartpepparkorn
1⁄3 tsk kardemummakärnor
150 g färsk spenat
2 msk ghee
2 tsk äppelcidervinäger
1 dl vatten
3 dl kokosmjölk
1 tsk kokossocker
1 tsk havssalt
1 tsk grönsaksbuljong
2 dl gröna ärtor
Gör så här:
- Lägg kryddorna i en mortel och mal till en fin kryddblandning. Har du ingen mortel så kan du köra dem i en kaffekvarn eller mixer.
- Skölj spenaten och skär i stora bitar.
- Smält ghee i en panna och rosta kryddblandningen i en halv minut.
- Tillsätt spenat, rör runt och tillaga i 4 minuter på medelhög värme.
- Tillsätt äppelcidervinäger, vatten, kokosmjölk, kokossocker, salt och buljong. Rör runt och täck med lock i 3 minuter.
- Tillsätt ärtorna och låt dem koka med i 2 minuter.
- Servera grytan med ångad broccoli och bovete samt äppelchutney (se recept nedan).
Näringsvärde Per portion (exkl tillbehör):
581 kcal
11g protein
37g fett
47g kolhydrater
9g fibrer
Ångad broccoli med bovete
4 portioner
2 dl bovete
4 dl vatten
250 g broccoli
2 msk ghee
2 tsk örtsalt
svartpeppar från kvarn
4 msk gräslök, tunt hackad
½ citron, finrivet skal och juice
Så här gör du:
- Skålla bovetet genom att koka upp det i dubbel mängd vatten. Häll sedan av kokvattnet och skölj bovetet.
- Tillsätt 4 dl nytt vatten och koka bovetet i 15 minuter. Låt stå utan lock tills resten är klart.
- Ansa broccolin och dela i större buketter. Lägg ner dem i kastrullen med bovetet när det återstår 8 minuter och låt dem ånga ovanpå.
- Dra av från värmen och häll eventuellt av överflödigt vatten. Låt stå utan lock 5 minuter.
- Rör i ghee tillsammans med örtsalt, peppar, gräslök och citron. Vänd runt.
Äppelchutney
4 portioner
3 dl äpplen, skurna i små bitar
1 msk lönnsirap
1 msk ingefära, riven
3 torkade katrinplommon, finhackade
½ msk citronjuice eller äppelcidervinäger
1 msk ghee
½ tsk kardemummakärnor, malda
½ tsk havssalt
Så här gör du:
- Finhacka äpplena och lägg dem i en matberedare tillsammans med resterande ingredienser. Mixa hastigt ihop till chutney, fortfarande med synliga bitar i. Smaka av med mer syra och sälta om det behövs.
Senaste vegorecepten från Tidningen Hälsa:
-
Saftigt morotsbröd med chiafrön och havre
-
Fem goda vegosoppor att laga i höst: Nyttigt och budgetvänligt
-
Tomatsallad med chili, lime och koriander – spännande smaker på enkelt vis
-
Vegetarisk curry med blomkål och kikärtor – nyttigt och lättlagat
-
Ugnsrostade rotfrukter med honung och rosmarin
-
Ugnsbakade körsbärstomater med vita bönor och fetaost