Gurkmeja-chia med jordgubbssalsa

Helgbrunchens höjdpunkt! Blanda (ekologiska) jordgubbar, rika på bland annat antioxidanter som polyfenoler och vitamin C, med antiinflammatorisk gurkmeja, jordnötssmör samt en probiotisk kokosyoghurt och vips har du en näringstät och mättande brunchrätt – som även är vacker!​

 

10 små koppar/glas

4 dl kokosmjölk, från tetra t.ex. Alpro

8 cm färska gurkmeja

½ tsk kokospalmsocker

1 nypa havssalt

5 msk chiafrön

200 g jordgubbar

30 g grönmynta

½ lime, finrivet skal och juice

½ dl jordnötssmör, kan bytas ut mot mandelsmör eller tahini

1 dl havre-/mandel-/ kokosmjölk

Till servering:

Kokosyoghurt

 

Skala gurkmejan. Mixa den med kokosmjölk i en blender på högsta hastighet i en minut.

Sila gurkmejamjölken ner i en bunke och vispa ner kokospalmsocker, salt och chiafrön.

Vispa blandningen då och då under tiden chian geléar sig, det tar ca 30 minuter tills den är klar.

Jordgubbssalsa: Skär jordgubbarna i mindre bitar blanda med hackad mynta, limejuice och -skal.

Jordnötssmörsröra: Rör ihop jordnötssmör och ditt val av mjölk, det går även bra att använda vatten. Fortsätt röra tills jordnötsröran är slät och fluffig.

Servera chian i små koppar eller glas. Toppa med kokosyoghurt, jordnötssmörsröra och jordgubbssalsa.

Tips!

Välj jordgubbar som odlats ekologiskt, eftersom de annars är en av de mest besprutade grödorna och har en stadig plats på listan ”dirty dozen” – en ameri- kansk lista över de mest besprutade frukterna och grönsakerna. Tyvärr gäller det även den svenska gubben.

Basilika- och jordgubbsspritzer

Ljuvlig avokado-cheesecake!