Hästar lindrar psykisk ohälsa

På sin gård i skånska Skurup tar Susanne Carlson-Lindgren emot människor som drabbats av psykisk ohälsa. Hennes töltande peruanska hästar hjälper de långtidssjukskrivna ut i livet igen.

Berätta om Spira-projektet som ni är en del av! 

–Det är ett kommunalt initiativ i Svedala och Skurup för att hjälpa långtidssjukskrivna ur sin isolering. 

Vad får de göra hos er?

– De får komma ut i naturen, umgås med hästarna och rida om de vill. Sedan pratar vi hälsa, hur man får bättre självförtroende och vad man kan göra för att må bättre. 

Hästterapi har vetenskapligt bevisad effekt på vår hälsa och används med goda resultat även för neurologiska sjukdomar och funktionshindrade. Vad gör de för människor med psykisk ohälsa?

– Hästarna läser av sinnesstämning och kroppsspråk, vilket också blir en feedback till att försöka förhålla sig på ett annat sätt. Och de hjälper oss att ta det lugnt, det går inte att stressa i närvaron av hästar. Att samarbeta med dem stärker självförtroendet, och du tvingas släppa alla tankar och bara fokusera på hästen. 

Vad har det gett för resultat? 

– De två tjejer som vi har haft här var tystlåtna och tillbakadragna när de började. Nu har de varit här en gång i veckan och kommer med ett leende, en piggare blick och är mer öppna för att prata. Och de har börjat arbetsträna! Jag är så stolt över att kunna hjälpa till att bryta isolering och social fobi som ofta uppstår när sjukskrivningarna blir långvariga. 

 

Läk med hjälp av hästar

Träna med hunden​!