Tahiniglass med aktivt kol

Mmmmm... Visst tror man att glassen ska smaka lakrits? Lite lurigt, men den smakar gott av tahini och vanilj så det rör sig snarare om kolasmak. Här används en kol som tillverkas av karboniserad bambu. Denna glass är minst lika god utan det aktiva kolet, men har du möjlighet – prova med!

4-6 portioner

5 dl havremjölk eller annan mjölk

2 ½ dl kokosmjölk

1 dl ljus tahini

80 g björksocker

50 g lönnsirap

1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljpulver

1 nypa havssalt

2 msk maizena

1 msk vatten

1-2 msk aktivt kol

Mixa havremjölk, kokosmjölk och tahini slätt och krämigt i en blender (eller stavmixer).

Häll upp i en kastrull och rör i björksocker, lönnsirap och havssalt. Vispa samman och låt blandningen koka upp. Sänk värmen, vispa runt regelbundet och sjud i 5-7 minuter.

Blanda vatten och maizena. Häll den och aktivt kol i smeten och vispa tills blandningen tjocknar.

Häll upp i en bunke och låt svalna i ett vattenbad.

Använd med fördel en glassmaskin och frys smeten till glass. Flytta över glassen till en burk och förvara i frysen tills det är dags att servera. Glassen mår bra av att stå framme 10 minuter före servering.

 

Visste du…

…att aktivt kol tillverkas i höga temperaturer helt utan tillgång till syre, vilket gör den mycket porös? Det används inom vattenrening och även inom läkevården. På senare tid har aktivt kol blivit populärt att använda i samband med sin detox eller fasta, då kolet binder till sig gifter och skadliga partiklar och för ut dem genom avföring.