Konsten att ladda batterierna

Det är inte stressen i sig som är farlig utan bristen på återhämtning. Henrik Fexeus och journalisten Catharina Enblad har skrivit boken "Reload: Så blir du återhämtningssmart".


Konsten att ladda batterierna

Mentalisten, föreläsaren och författaren Henrik Fexeus har tidigare skrivit om tankeläsning och andra mentala superkrafter.

Varför blev det en bok om återhämtning nu?

– Till våra mentala superkrafter hör att kunna återhämta sig effektivt och snabbt. De flesta tänker kanske bara på fysisk återhämtning när de hör ordet, men faktum är att det finns precis lika många mentala komponenter i det. Så det är en naturlig, och otroligt viktig, förlängning av det jag skrivit om tidigare.

Men ni har valt att kalla det för reload. Varför?

– Dels för att det är en lika mycket mental som fysisk återhämtning. Dels för att vi koncentrerar oss på tekniker som är snabba, effektiva och enkla. Ett problem är att många inte tycker de har tid för återhämtning. Men reload har alla tid och möjlighet att göra.

Vad överraskade dig när du fördjupade dig i ämnet? 

– Jag har tidigare skrivit om hur kroppen och tankarna sitter ihop med varandra och med vårt beteende, men när vi studerade forskningen hittade jag det sambandet på en oväntat djup nivå. Som hur vi bara genom att sitta stilla för länge kan bli insulinresistenta, vilket ökar blodsockernivån, vilket i sin tur kan leda till depression

Gör du något regelbundet för din återhämtning?

– Både jag och Catharina jobbar dagligen med återhämtning för att orka ha roligt i den fullspäckade vardag vi båda lever i. Och vi har båda erfarenheter av vad som händer när man inte återhämtar sig. Jag föredrar de kortaste re-load-teknikerna, de som bara tar en minut att utföra. Catharina är lite mer uthållig.

 

Alla kan meditera (även du) – så här gör du!

Hitta din egen vardagsbalans!