Detta är den optimala klorofyllsoppan! Så mycket smak och så mycket näring. Njut av grönkålssoppan till lunch eller middag för att boosta hälsan. Toppa med svamp, nötter, kimchi, en färgstark råkost och örter.
Recept: Cecilia Davidsson
Foto: Eva Hildén
Grönkålssoppa med spenat och grön curry
4 portioner
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
4 cm färsk gurkmeja, kan uteslutas
4 cm färsk ingefära, kan utelsutas
½ fänkål
1 gul paprika, liten
2 msk kokosolja
2 msk äppelcidervinäger
200 g rotselleri
12 dl vatten
1-2 tsk grön curry
1 msk grönsaksbuljong
1 msk ljus misopasta
200 g grönkål, ca 1 liter blad
300 ml kokosmjölk
1 msk tamari
50 g spenat
½ citron, juice
Örtsalt
Till servering
200 g kantareller
1 msk ghee eller smör
Salt och peppar
Så här gör du grönkålssoppa med curry
- Skala lök och vitlök, hacka dem grovt.
- Skala gurkmeja och ingefära, hacka dem grovt.
- Skölj fänkålen och skär i mindre bitar, ihop med paprikan.
- Hetta upp kokosolja i en kastrull, tillsätt allt hackat och rör runt. Sänk värmen till medelhög.
- När löken mjuknat, häll på äppelcidervinäger och låt den reducera.
- Skala och skär rotselleri i mindre bitar, tillsätt den tillsammans med vatten, grön curry, grönsaksbuljong och ljus misopasta, koka upp under lock och koka på låg värme i ca 20 minuter.
- Repa grönkålen (avlägsna stammen) och hacka grovt. Tillsätt den på slutet och låt ligga i buljongen 5 minuter under lock utan värme.
- Häll i kokosmjölk, tamari och spenat. Mixa soppan slät och smaka av med citron och örtsalt.
- Stek kantarellerna gyllene i ghee, slät och peppar. Toppa soppan med kantareller.
Senaste vegorecepten från Tidningen Hälsa:
-
Saftigt morotsbröd med chiafrön och havre
-
Fem goda vegosoppor att laga i höst: Nyttigt och budgetvänligt
-
Tomatsallad med chili, lime och koriander – spännande smaker på enkelt vis
-
Vegetarisk curry med blomkål och kikärtor – nyttigt och lättlagat
-
Ugnsrostade rotfrukter med honung och rosmarin
-
Ugnsbakade körsbärstomater med vita bönor och fetaost