Lindra förkylningen på naturlig väg: Hjälp mot hosta, halsont och nästäppa

Höst betyder ofta långdragna och envisa förkylningar. Men lugn, det finns hjälp! Vi listar den naturliga hjälpen mot envis hosta, nästäppa och halsont och tar hjälp av en erfaren örtterapeut!

Text: Eva Olsson, Anna Flodberg
Foto: Getty Images

Hur kan jag förebygga förkylning med hjälp av växter och örter?

– De bästa sätten att skydda sig från förkylning är att se till att få tillräckligt med sömn, dricka ordentligt och tvätta händerna. Men det finns också växter som kan påverka immunförsvaret. Röd solhatt innehåller olika bland annat alkylamider som hjälper till att finstämma immunförsvaret så att det kan arbeta optimalt. Det enklaste är att ta ett echinaceapreparat, säger Alexandra De Paoli, örtterapeut med lång erfarenhet inom medicinalväxter.

Om förkylningen redan brutit ut, är det för sent att behandla då?

– Nej, det går att lindra symtom som hosta, halsont och nästäppa med örter och ibland också förkorta förkylningen med flera dagar. 

LÄS ÄVEN: Så får du i dig tillräckligt med D-vitamin på vintern – när solen inte räcker till

Naturlig hjälp mot hosta

– Te på timjan, fläder, lakritsrot, lindblom eller salvia är slemlösande. Vill du ha ett hostdämpande te innan du går och lägger dig är tallbarrste bra, men tänk på att hosta är kroppens sätt att bli av med slem så använd bara hostdämpande teer när du ska sova. När du får upp en slemklump är det bäst att spotta ut den istället för att svälja. Drick också mycket vatten, det gör slemmet tunnare så att det lättare lossnar och kommer upp.

Naturlig hjälp mot nästäppa

– Ta en droppe eterisk olja av eukalyptus (Eucalyptus globulus) i handflatan, gnugga händerna mot varandra och sätt dem över näsan som en tratt. Andas in eukalyptusdoften. Du kan också ta en droppe eukalyptusolja på kudden när du ska gå och lägga dig, eller en droppe på sjalen eller halsduken under dagtid. Eukalyptusoljan verkar avsvällande, motverkar nästäppa och är bakteriedödande. Att skölja näsan två gånger dagligen har också avsvällande effekt.

LÄS ÄVEN: Lider du av D-vitaminbrist? 10 tecken att vara uppmärksam på

Naturlig hjälp mot halsont

– Te på ingefära eller kamomill.

Snuva snuvan – naturligt!
Alexandra De Paoli menar att det går att lindra symtom som hosta, halsont och nästäppa med örter – och ibland också förkorta förkylningen med flera dagar. Foto: C J Utsi/carljohanutsi.com

8 naturliga sätt att lindra förkylning

C-vitamin 

Behövs för immunförsvaret. Ett tillskott av C-vitamin har viss förebyggande effekt och förkortar förkylningar med ungefär en dag. Däremot ger det inte färre förkylningar, visar forskningen, och det blir ingen lindring om man börjar äta vitaminet när man redan blivit förkyld. 

D-vitamin 

Behövs för immunförsvaret. Studier visar att ett tillskott kan minska risken för förkylning, men i några studier har effekten uteblivit. Personer med låga D-vitaminnivåer löper ökad risk för förkylning, så ett dagligt tillskott under vintern kan vara värt att prova för den som ofta åker på förkylning. 

LÄS ÄVEN: Träna trots förkylning? Läs läkarens råd innan du lämnar sjukstugan

Echinacea 

Har traditionellt använts av nordamerikanska indianer vid förkylning och influensa och ingår i moderna hälsopreparat. Forskning visar att echinacea kan minska risken att bli förkyld med 58 procent och förkorta sjukdomstiden med 1,4 dagar. I två färska studier visas också att tillskott av det växtbaserade läkemedlet Echinaforce kan bidra till att lindra förkylningssymtom hos barn med upp till 65 procent och reducera behovet av antibiotikabehandling hos barn med drygt 75 procent.

Vitlök

Det är ont om forskning som bekräftar effekten av vitlök, men en studie visar att regelbundet ätande kan förebygga förkylning. Försök visar också att vitlök kan ha virushämmande effekt. 

LÄS ÄVEN: 9 svenska superfoods – både nyttigt och närodlat

Honung 

Honungens antioxidativa och bakteriehämmande ämnen kan bidra till en lenande effekt. Studier visar på lindring av hosta, men än så länge är forskningen sparsam. 

Ingefära 

En klassisk hostmedicin från Asien. Kan tas som halstabletter eller skivad i hett vatten. 

LÄS ÄVEN: Stressexperten: Kroppen har alltid rätt – ta signalerna på allvar

Lakrits 

Antikens greker och romare använde lakritsroten mot förkylning. Modern forskning visar på slemlösande effekt, och lakritsrot är godkänt av europeiska läkemedelsmyndigheten EMA som traditionellt växtbaserat läkemedel. 

Murgröna 

Har länge använts som medicinalväxt vid inflammationer i luftvägarna. Moderna studier visar på slemlösande och hostdämpande egenskaper. Extrakt av murgrönans blad är godkänt som växtbaserat läkemedel i Sverige.