Mindre avokado, mer asiatiskt!

Framtidens mattrender handlar om uppvaknande och medvetenhet kring såväl konsumtion som social rättvisa. Här är de starkaste, "nyvakna" mattrenderna.

Mindre avokado, mer asiatiskt!
19 av världens 20 mest dynamiska städer är asiatiska, så vi lär äta fler rätter från Asien framöver.

1. Hur äter vi?

I hippa "food halls"! Vi vill ha det bästa i matväg samlat bekvämt under samma tak i en stad. I Lissabon finns ett exempel – där öppnade snygga Time Out Food Market 2014 (och besöktes av Hälsa!) och finns nu även i Miami och New York. Fem städer till är på gång.

2. Vad äter vi?

Asiatiskt! Eftersom 19 av världens 20 mest dynamiska städer är asiatiska, enligt  World Economic Forum, lär vi äta fler rätter från Asien, som japansk curry och kinesisk bing, men även mat från Filippinerna och Taiwan.

3. Nej tack…

… till transporter! Den så kallade flygskammen spås följas av "transportskam", då vi köper mindre utländsk mat. Andelen som väljer svenska varor har redan idag ökat från 65 procent till 72 procent på fem år.

4. Framtidens butik…

… säljer inte bara ekologisk, utan hyperlokal mat. I Sverige pågår redan nu försök att odla "exotiska" råvaror som bland annat sötpotatis, quinoa och wasabi. 

5. Framtidens finkrog…

… nöjer sig inte med lokalproducerade råvaror utan köper en hel gård för att bli självförsörjande. Vi går alltså från trenden "Farm to table" till "Farm AND table". 

6. Instagram-skam!

Vi fotar inte längre snygga avokadorosor till våra Instagramflöden. Den populära frukten börjar nämligen få dåligt rykte som miljöbov. Visste du att det krävs över 100 liter vatten för att odla en enda avokado? Istället delar vi gärna bilder på nötter och beräknas femdubbla vår nötkonsumtion till år 2050 då frön och nötter lär ses mer som "riktig mat" än bara snacks. 

Källa: Kommunikationsbyrån Food & Friends

 

  • Få tidningenhalsa.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!