Fast och slät hy med gua sha – så gör du

Gua sha har sina rötter i den kinesiska medicinen och innebär att man med hjälp av en sten skrapar lätt över huden. Cirkulationen triggas då igång, huden blir fastare och påsarna under ögonen försvinner med omedelbar verkan. Här är allt du behöver veta om den naturliga skönhetssnackisen.

Text: Susanne Hovenäs
Foto: Getty Images

Hallå där Katja Kokko, författare, yogalärare och skapare av Yin your skin – ett holistiskt skönhetskoncept som förenar koreansk hudvård, de bästa teknikerna från gua sha och den meditativa yinyogan förpackat i nordisk stillhet. 

Fast och slät hy med gua sha!

Varför ska jag göra gua sha?

– Gua sha i ansiktet är en effektiv hudvårdsmetod som går på djupet. Metoden hjälper lymfsystemet att må bra, minskar svullnaden kring trötta ögon och förebygger rynkor genom att musklerna i ansiktet slappnar av. Dessutom ökar cirkulationen i huden och det syresatta blodet drar sig uppåt till ytskikten, vilket ger näring till vävnader och hudceller, och hudförnyelsen stimuleras. Ge dig själv några minuters massage i samband med din dagliga hudvårdsrutin två till tre gånger i veckan och ditt ansikte kommer att få ett mer strålande utseende. 

Är gua sha bra för vissa hudproblem?

– Det är en effektiv behandling för åldrande hud och har långvariga resultat och är därför ett utmärkt alternativ till fillers och botox. Istället för att förhindra tecken på åldrande är syftet att göra dig till en mer levande och friskare version av dig själv. Metoden är också mycket effektivt om du är torr eller slapp i ansiktet, eftersom huden blir mer hydratiserad då dess egna fuktgivande faktorer aktiveras. Gua sha är också bra för pigmentfläckar, och har du spänningar i käkmusklerna, som orsakar stagnation och förhindrar blodcirkulationen, är gua sha ett måste.

 Kan vem som helst  göra behandlingen?

– Ja, alla kan göra gua sha hemma, men metoden är inte lämplig för skadad, mycket tunn eller infekterad hud. Alla områden med akne, rosacea eller irritation ska lämnas obehandlade. Man ska inte heller göra gua sha om huden behandlats med fillers eller injektioner under de senaste tre månaderna. 

Gör din egen gua sha ritual

Du behöver:

Gua sha-skrapa av sten

1 ansiktsolja eller -balm

Grundteknik:

● Rengör huden och applicera en olja i ansiktet så att stenen glider smidigt över huden. Håll skrapan nästan platt mot huden. När du behandlar halsen håller du skrapan i en vinkel om 10–45 grader och lägger på lite mer tryck. 

● Stryk skrapan varsamt över huden. Uppkommer blåmärken och extrem rodnad använder du för hårt tryck, även om lätt rodnad är normal under behandlingen. 

● Upprepa varje skrapning 3–10 gånger. Känns vissa områden extra spända, lägg till upprepningar. Avsluta varje rörelse med ett extra tryck för att stimulera lymfcirkulationen.

● Efter användning, tvätta stenen med en mild tvål och varmt vatten. Lägg gärna stenen i sol- eller månljus för att fylla på med ny energi.

gua sha guide
På bilden ovan ser du även vilken sida av skrapan som ska användas till vad.

Gua sha för ansiktet i 7 steg 

1 Få igång cirkulationen i hals och nacke. Skrapa uppåt och upprepa rörelserna tills hela halsen fått sig en genomkörare.

2 Forma ansiktskonturen. Placera skrapan på hakspetsen och dra upp mot kind-benet. Upprepa samma rörelse på vänster och höger sida. 

3 Mjuka upp skrattrynkorna. Lägg skrapan längst ner på kindbenet och dra den inifrån och upp mot örat. Upprepa rörelsen på båda sidorna.

4 Lyft käkbenet. Lägg skrapan en bit upp på kindbenet och dra den inifrån och ut mot örat. Upprepa rörelserna på båda sidorna.

5 Avlägsna mörka ringar och påsar. Skrapa lätt under ögonen. Börja inifrån och skrapa utåt sidan.

6 Lyft ögonbrynen. Placera stenen i mitten av pannan, precis ovanför näsroten och skrapa över ögonbrynen ut mot sidorna. Upprepa vänster och höger sida. 

7 Mjuka upp linjerna i pannan. Skrapa från ögonbrynen och upp mot hårfästet.

Vad är gua sha?

Gua sha har rötter i den kinesiska medicinen och har använts i tusentals år i Asien. I gua sha skrapas huden med ett platt verktyg, vanligtvis tillverkat av jade, roskvarts, biansten eller ben. Behandlingen släpper spänningar i muskler, stimulerar ämnesomsättningen, blodcirkulationen och ökar genomströmningen av energi i kroppen. Gua betyder att skrapa eller gnugga och sha betyder rött märke eftersom det uppstår rodnader på det behandlade området.

Läs även:

Ge din hud en riktig boost: 3 enkla och effektiva huskurer att lägga till i din dagliga rutin

Ta hand om din hud: Här är produkterna värda att investera i

Ät dig till ett bättre glow – med smart mat

Läs mer om naturlig hudvård