Lider du av långvarig värk? Så kan du minska smärtan

I Sverige lever 55 procent i åldern 25–54 med värk. Är du en av dem, och är trött på att läkemedel är den enda hjälp du erbjuds? I "Boken om ont" tar författarna ett helhetsgrepp på smärta och hur du själv kan påverka din livssituation.

Text: Linda Unnhem
Foto: Getty Images

Smärta kallas långvarig när den varat längre än tre till sex månader eller hållit i sig längre tid än förväntat efter att en skada har läkt. Smärtor i ländrygg och nacke är vanligt, liksom olika typer av muskelspänningar, ofta orsakade av långvarig stress. Inte sällan är smärtan också diffus, vilket gör att den drabbade kanske härdar ut och lär sig leva med den. Särskilt om den enda hjälp som erbjuds är recept på smärtstillande och — i bästa fall — remiss till fysioterapeut.

LÄS ÄVEN: Helene blev kvitt värken med Horstmanntekniken: ”Efter bara tio minuter blev jag bättre”

Primärvården hjälper sällan tillräckligt 

Sofia Göthe är specialistläkare inom allmänmedicin, och tillsammans med Björn Rudman, rehab– och träningsentreprenör, och Tobias Marmheden, fysioterapeut, har hon skrivit boken ”Boken om ont: lindra din smärta och stress”. Syftet? Att ge tillbaka makten till dem som drabbats av smärta och visa på hur mycket de faktiskt kan påverka sin livssituation själva. 

— Som systemet ser ut inom primärvården idag ligger tyvärr väldigt mycket på patienterna, och med vår bok hoppas vi kunna minska känslan av hopplöshet och inspirera till smärtlindring genom ökad kunskap, säger Sofia.

Ta makten över smärtan!
Sofia Göthe är specialistläkare inom allmänmedicin och har varit med och skrivit boken ”Boken om ont: lindra din smärta och stress”.

Hela livsstilen påverkar smärttillståndet

Boken tar på ett lättförståeligt sätt upp alla de bitar som är viktiga för att minska smärta — bra kost, fysisk aktivitet, stressreduktion, återhämtning, sömn, medveten närvaro — och vad de gör med oss och vårt smärttillstånd om vi inte tar hänsyn till dem.

En stor del av boken behandlar också de praktiska och psykiska konsekvenserna av att ständigt ha ont. Hur ekonomin påverkas av att man måste gå ner i arbetstid, hur man drar sig undan sociala aktiviteter och ständigt är den trötta partnern och föräldern som måste vila. 

LÄS ÄVEN: Sofia Åhmans hemmapass: Förebygg huvudvärk och nackont med 4 enkla övningar

— Livet förändras för hela familjen och det måste man prata om. Har man barn är det viktigt att involvera dem, förklara vad som händer så att de förstår varför man mår dåligt. Många med smärta går runt med ständigt dåligt samvete för att de känner att de inte räcker till, en press som bara riskerar att spä på smärtan ytterligare. 

Råden kan kännas övermäktiga för den med långvarig värk

Mycket handlar också om att hitta en bra balans i vardagen. Att identifiera vad det är som stjäl energi och istället lägga fokus på det som ger energi. 

— Med mer energi kan vi lättare kontrollera sådant som gör vår smärtupplevelse värre. Och gör vi saker som vi gillar mår vi bättre i själen och då minskar också stressen, säger Sofia. 

Men sund kost, bra träningsrutiner, goda sömnvanor, mindre stress, övningar i medveten närvaro — är det inte lätt att råden känns övermäktiga för den som varje dag för en kamp mot smärta, trötthet och mental utmattning?

LÄS ÄVEN: Tuinamassage lindrade min smärta: ”Det släppte direkt”

— Vår förhoppning är att man ska känna sig peppad att ta tag i de olika bitarna för att man förstår att man verkligen kan skapa förändring själv. Att man inte är utlämnad till någon annan utan har möjlighet att påverka sin livssituation själv. Men mitt bästa tips är att ta ett litet steg i taget. Börja med det som känns lättast eller mest lustfyllt att ta tag i. Och börja där du är.

Anhörig till person med värk? Så kan du hjälpa

  • Var öppen med hur du känner. Prata mycket, även om jobbiga saker. 
  • Lyssna, utan att känna att du måste ha några svar. 
  • Var delaktig i rehabprocessen. Stötta och peppa och försök hitta en vardag som funkar för er båda. 
  • Diskutera hur ni bäst tar tillvara och skapar energi tillsammans. Vilka energitjuvar kan ni kicka ut? 
  • Planera in tid för återhämtning före och efter ansträngande aktiviteter. 
  • Sök hjälp själv, till exempel hos en psykolog, om tankarna är svåra att reda ut. 

LÄS ÄVEN: Behandla smärta med IR-ljus: 9 positiva effekter