Five spice- nudelsallad med svamp och jordnötter

Five spice förekommer ofta i det kinesiska köket. Det är en kryddblandning som består av stjärnanis, vitpeppar, kanel, fänkålsfrö och nejlika. I denna juliga sallad, perfekt i december, som lättare rätt på julbordet eller glöggminglet, gifter sig kryddorna fint med japanska sobanudlar. Så gott!

I Kina använder man olika varianter av vetenudlar, men i detta recept används glutenfria nudlar av bovete, kända som sobanudlar. De kommer ursprungligen från Japan men fungerar utmärkt i vår kinesiska nudelsallad. Så gott!

8 portioner

200 g bovetenudlar, soba
400 g shiitakesvamp
5 cm ingefära, finhackad
1 msk kokosolja
1 msk rostad sesamolja
2 msk äppelcidervinäger
2 msk mörk soja
2 tsk Five spice-krydda
2 krukor färsk koriander
1 dl rostade jordnötter

Koka nudlarna enligt anvisningar på paketet.
Avlägsna stammen och strimla shiitakesvampen. Finhacka ingefäran.
Hetta upp kokosolja i en stekpanna och stek ingefäran nån minut. Tillsätt därefter svampen och rör runt. När svampen mjuknat tillsätt soja, äppelcidervinäger och five spice. Låt allt koka samman, dra av från värmen.
Skölj nudlarna och blanda därefter med svampblandningen. Toppa med hackad koriander och jordnötter.

Gör din egen Five spice-krydda!

Använd en kaffekvarn eller mixer och mixa följande kryddor: 2 st stjärnanis, 2 tsk mald vitpeppar, 2 tsk mald Ceylonkanel, 2 tsk fänkålsfrö och 1 tsk hela nejlikor. En absolut favoritkrydda som passar utmärkt att krydda mellandagsbio-popcornen med.

 

Pepparkaksbakad pumpa på spett med ingefärssyltat äpple

Helbakad rotselleri med timjan