Ekofrisörens tips för en giftfri hårvårdsrutin – skonsamt för både dig och miljön

Tvätta mer sällan och använd produkter som harmoniserar med både kropp och miljö. Det är hårkonstnären Tabitha James Kraans bästa tips för ett friskare, giftfritt hår.

Tvätta mer sällan och använd produkter som harmoniserar med både kropp och miljö. Det är hårkonstnären Tabitha James Kraans bästa tips för ett friskare, giftfritt hår.

Text: Susanne Hovenäs
Foto: Getty Images

Det är hennes tredje besök i Sverige, och innan hon ska rusa vidare på ett kundevent lyckas jag få en timme med hårkonstnären Tabitha James Kraan. Jag hinner knappt slå mig ner i den läderklädda fåtöljen i hotellbaren på Rival i Stockholm förrän hon entusiastiskt delar sin passion i livet: naturlig skönhet. 

— Jag önskar att alla kvinnor skulle tillåta sig att åldras. Våra gråa hår berättar till exempel en historia om våra liv. När vi gör ingrepp eller använder produkter som täpper till huden är det svårt att lyssna och veta vad kroppen eller håret kan behöva. 

LÄS ÄVEN: 10 skönhets(o)vanor du borde sluta med genast

Att Tabitha skulle bli frisör var inte självklart. Efter att ha hängt på sin mammas frisersalong som liten minns hon tydligt de kemiska dofterna från permanentvätskorna och hatade det. Trots det gick hon i moderns fotspår, och som ung, engagerad student fördjupade hon sig i hantverksyrket och blev snart en framgångsrik hårkonstnär.

Tabitha James Kraan
Yrke: Frisör, hårkonstnär och grundare av det ekologiska hårvårdsmärket Tabitha James Kraan.
Familj: Två söner.
Bor: I Cotswolds på den engelska landsbygden. Intressen: Mediterar och tillbringar helst tid utomhus tillsammans med grannens hästar.

Ekofrisörens tips för ett giftfritt svall

— Jag började redan på 1990-talet att utforska naturlig hårvård, men på den tiden var det verkligen en utmaning. Och det var först när jag blev gravid med min äldste son nio år senare, och min svärmor sa att jag inte skulle färga håret under graviditeten, som jag verkligen blev medveten om den enormt negativa påverkan kemikalier i hårprodukter har på både hälsan och miljön. Och skalpen är dessutom den del på vår kropp som drar åt sig sorgligt mycket gifter, säger Tabitha. 

Efter att ha studerat gamla ritualer och örter, ekologiska och biodynamiska odlingsmetoder samt fördjupat sig i den komplexa världen av grön kemi, kom Tabitha till slutsatsen att enda sättet hon skulle kunna förse sig själv och sina kunder på salongen med den renaste hårvården, var genom att skapa den själv. År 2013 såg hårvårdsserien ”Tabitha” dagens ljus.

LÄS ÄVEN: 3 steg till en naturlig hårvårdsrutin – Håll svallet friskt hela livet

— Det där med färg har jag inte fokuserat på eftersom vi inte färgar varje dag. Däremot tvättar vi håret varje dag och det är där vi behöver ta ansvar. Vi behöver bli medvetna om vad som rinner ut i våra vatten och jag vill erbjuda lösningar för alla som tycker det är viktigt att värna om vår miljö. 

De senaste åren har företaget vuxit och för Tabitha är det viktigt att vara hållbar hela vägen, när det gäller förpackningar till exempel. Förutom att plasten är av återvunnen plast pågår en utveckling av refillförpackningar. 

— Våra produkter är dryga och ekologiskt certifierade, dessutom är formulan utvecklad för att hålla håret rent längre. Vill man ha friskt hår handlar det främst om att sluta tvätta sönder hårbotten. Om du tvättar bort dess eget fett och skydd så vet du inte vad kroppen vill säga till dig. Är håret till exempel torrt och frissigt så betyder det kanske att du är stressad och behöver göra andra förändringar i livet.

LÄS ÄVEN: Så får du friskare hår efter klimakteriet – stärk svallet inifrån och ut

Tabithas bästa tips för ett friskare hår

  • Tvätta håret max två gånger i veckan.
  • Lyssna på din kropp. Var uppmärksam på när håret till exempel blir extra fett, vad behöver kroppen just nu?
  • Om du börjar med naturliga produkter, ha tålamod och låt ditt hår återhämta sig från silikoner och andra kemikalier. 
  • Har du torrt och krulligt hår, schamponera inte utan använd balsammetoden.

Läs även:

Se upp för hormonstörande ämnen i dina hudvårdsprodukter

4 steg till ett mer hållbart badrum: Gör en detox

Torr och kliande hårbotten? Här är de vanligaste orsakerna

Se allt vi har skrivit om ren skönhet