Hitta din egen lägereld i livet

En egen lägereld i livet handlar om en plats för gemenskap i ett meningsfullt sammanhang. Nu finns sajten "Lägereld" som bland annat erbjuder videosamtal till alla med psykisk ohälsa.


Hitta din egen lägereld i livet
Staffan Steneryd och Martin Stolt har tillsammans grundat sajten Lägereld.

Staffans mamma tog livet av sig 2012 och han tvingades konfronteras med psykisk ohälsa på nära håll. Martin led av depression och panikångestattacker. Båda skämdes men vågade till slut prata om det. Det resulterade i sajten Lägereld för att hjälpa andra.

Varför ska man vända sig till Lägereld om man mår psykiskt dåligt? 

– Det en samlingsplats där vi försöker avdramatisera och lyfta seriösa frågor på ett inspirerande och personligt sätt. Förhoppningen är att nå personer i ett tidigt skede av mental ohälsa och ge en liten knuff i rätt riktning med hjälp av information. Finns behov av samtal erbjuder vi också videosamtal med psykologer. 

100 kronor kostar ett samtal, hur lång tid får man prata? 

– Det varierar beroende på behov. Vi försöker dock hålla det till 25 minuter. För att få ut så mycket som möjligt delar våra psykologer också information digitalt i form av övningar och tips som patienten kan ta del av.

Är inte den psykiska hälsan för känslig för att kunna avhandlas på korta videosamtal?  

– Videosamtal passar förvånansvärt bra för behandling av psykosociala besvär. Det kan till och med vara enklare att öppna sig när man befinner sig i en trygg hemmiljö. Tittar vi på vad vetenskapen säger konstaterar de forskningsartiklar som jämför det kliniska utfallet mellan digitala vårdtjänster och fysiska besök inom psykiatrin att resultaten är jämförbara. 

Ni har blivit antagna till Handelshögskolans inkubatorprogram. Vad är det ni vill göra? 

– Vi vill som ett första steg skapa effektiva metoder för psykologer att nå ut till personer
i behov av hjälp. På sikt vill vi hjälpa så många som möjligt att hitta sin egen lägereld i livet – en plats för gemenskap i ett meningsfullt sammanhang. 

 

Hästar lindrar psykisk ohälsa

Yogaförsök minskade psykisk ohälsa