Städa utan kemikalier med 5 saker från ditt skafferi – för ett rent och giftfritt kök

Ta hand om diskbänk, kylskåp och ugn, skärbrädor och disktrasor på naturligt vis, utan skadliga kemikalier. Vi listar de bästa gröna knepen för ett skinande rent och miljövänligt kök!

Text: Carolina Chreisti Eriksson
Foto: Getty Images

När vi använder rengöringsmedel med miljöskadliga kemikalier, sköljs de ut i våra vattendrag med avloppsvattnet, och de som inte lyckas avlägsnas helt och hållet i reningsverken påverkar förstås våra vattenorganismer negativt.

Lyckligtvis behöver vi inte använda kemiska rengöringsmedel, eftersom vårt eget skafferi faktiskt är fullt av giftfria, miljövänliga fläckdödare och luktminimerare.

Vem har inte rynkat på näsan åt illaluktande disktrasor och slängt dem hellre än att förgäves försöka få bort lukten? Pröva lite bakpulver och vatten! Dålig lukt i kylskåpet? Med lite vinäger till hands tar du kål på odören! Envisa matrester i mikrovågsugnen? Gå loss med citronsaft, eller ättika! 

Dessa och många fler naturliga knep med betydligt lägre klimatavtryck (och ansträngning!) kommer få dig att undra varför du alls använt dyra kemikalier innan. Varsågod, här är de bästa knepen för ditt kök — och planeten!

5 gröna städhjältar ur ditt skafferi

1. Ättika

Frys in ättika i små iskuber och plocka fram och låt smälta i avloppet när du fått stopp eller otrevlig stank därifrån. Spola med kallt vatten efter en halvtimme.

Ofräsch skärbräda? Använd ättika istället för diskmedel och diska som vanligt – och säg sedan adjöss till bakterierna! Köksbänken kan skrubbas ren med samma blandning av ättika och ljummet vatten.

Obs! Använd inte ättika på stengolv, bänkskivor av granit/annan natursten eller trägolv eftersom ättika fräter på dessa material.

2. Citron

Kalk på diskbänken? Skär itu en citron och gnugga bort avlagringarna med halvorna, torka av med en trasa efteråt.

Ofräsch mikrovågsugn? Pressad citronsaft i en kopp vatten löser upp matrester och eliminerar dålig lukt när du mikrar på full effekt ett par minuter. Torka med vanligt hushållspapper eller fuktig trasa efteråt. 

3. Vinäger

Längesedan du städade i kylskåpet? Blanda vinäger och vatten i en sprejflaska och spreja i kylskåpet. Efter cirka 30 minuter torkar du rent, och vips så är din kyl både ren och väldoftande!

 Är skärbrädan en bakteriehärd?  Fyll en sprejflaska med (vit) vinäger, spreja på din skärbräda och torka av med hushållspapper. Vinäger har, precis som ättika, desinficerande egenskaper helt naturligt!

4. Bakpulver

Stopp i avloppet? Blanda bakpulver och vinäger och häll sedan ner i avloppet. Häll sedan på kokande vatten och häll i, och vips har proppen löst sig! (Funkar även med ca 1 dl bikarbonat och kokande vatten.)

Gnuggar du armarna trötta i diskhon för att få bort ingrodda matrestfläckar? Häll några skedar bakpulver i varmt vatten innan du lägger ner disken. Genast går det mycket lättare! 

Äckliga trasor? Dränk in disktrasor och kökshanddukar i bakpulver och vatten, så får de en naturlig uppfräschning.

Rostiga kokkärl? Visste du att bakpulver och en potatis kan göra underverk? Doppa toppen av en avskuren potatis i bakpulver och gnugga över rosten. Skölj av kärlet och torka sedan med en trasa doppad i lite olivolja.

5. Bikarbonat

Ugn full av vidbrända fläckar? En egengjord pasta med bikarbonat, vatten och salt är perfekt att gnugga in ugnen med. Låt verka över natten och gör rent med en tvättborste. 

Fläckig spishäll? Blanda vinäger och bikarbonat och använd på spishällen, låt verka i några minuter och torka sedan av med lite kallt vatten. Eller: Blöt ner spishällen med vatten och pudra över bikarbonat och låt verka på stora och tuffa fläckar innan du torkar med en mjuk tvättsvamp.

Tips! Miljömärkt såpa funkar förstås också mot mesta!