Ost – klimatsmart protein eller problematisk miljöbov?

Vi behöver dra ner på köttet och helst gå över helt till vego. Men det finns bättre och sämre alternativ för planetens hälsa även bland ost och baljväxter! Här är den ostiga guiden du vill ha koll på!

Vi behöver dra ner på köttet och helst gå över helt till vego. Men det finns bättre och sämre alternativ för planetens hälsa även bland ost och baljväxter! Här är den ostiga guiden du vill ha koll på!

Halloumi, feta och mozzarella är goda och enkla substitut för kött. Men ostproduktionen har också många problem, liknande dem som köttproduktionen dras med, understryker WWF som sammanställt ”Köttguiden”, som även bedömer ost och protein från växtriket.

Produkterna bedöms utifrån:

  • Klimat
  • Biologisk mångfald
  • Kemiska bekämpningsmedel
  • Djurvälfärd och antibiotikaanvändning

Ostarna kan få följande ”ljus”:

Rött = Risk finns för mycket hög påverkan på planeten – undvik eller ställ högre krav på varor i denna kategori!

Gult = Utmaningar finns inom miljö och/eller djurens välfärd – var försiktig med varor i denna kategori.

Grönt = Ät ibland. Välj varor med grönt ljus om du äter kött, ost eller ägg.

Grönt, gult eller rött ljus – hur bra är olika sorters ost?

Svensk ”vanlig” hårdost och halloumi: Gult ljus för klimat, biologisk mångfald och kemiska bekämpningsmedel. Grönt ljus på djurvälfärd och antibiotika.

Cypriotisk ”vanlig” halloumi, italiensk och tysk mozzarella och fransk chèvre: Rött ljus för biologisk mångfald och djurvälfärd, gult ljus för övriga.

Grekisk, ”vanlig” feta: Rött ljus för klimat, biologisk mångfald och djurvälfärd, gul för kemiska bekämpningsmedel och antibiotika.

Grekisk Krav-feta: Grönt ljus för allt utom klimat som får rött ljus.

Cypriotisk EU-ekologisk halloumi: Gult ljus för klimat och biologisk mångfald, grönt ljus för kemiska bekämpningsmedel och antibiotika, rött ljus för djurvälfärd.

Växtbaserat då? Baljväxter, sojabaserat, spannmålsbaserat samt svampbaserat protein får alla grönt ljus för klimat och biologisk mångfald. Men gult ljus för kemiska bekämpningsmedel, om växterna inte odlas ekologiskt.