Biochacka dig till ditt bästa jag!

Biohacking är ordet på allas läppar, oavsett om du vill bli gladare, få mindre ledvärk, större hjärnkapacitet eller bättre hälsa i allmänhet. Och du kan uppnå allt med rätt sorts mat, menar bokaktuella Fredrik Paulún.


Biochacka dig till ditt bästa jag!
Bär, kryddor och färska grönsaker är perfekt ”biohack-mat”. (Foto: Getty Images)

Hej Fredrik Paulún, aktuell med boken ”Biohack – ät rätt för just din kropp”!

Förklara – vad är biohacking?

– Mat handlar inte bara om vad som är gott eller gör oss mätta, utan den kan påverka våra enzymsystem, hormoner, vävnader och vår arvsmassa. Jag äter inte något som jag vet är dåligt för mig, utan fokuserar på sådan mat som jag vet bygger upp min kropp. Det finns så många områden som är lämpade för biohacking, och det är roligt eftersom det ofta ger märkbara resultat.

Vilka är dina bästa tips för att komma igång?

– Identifiera vad du vill åstadkomma med maten. Är det gladare humör, mindre ledvärk, större hjärnkapacitet eller bättre hälsa i allmänhet? Det finns biohack-mat för nästan alla tänkbara områden. Det allra bästa är också att göra de tester som beskrivs i boken. Det handlar om blodtester, test av tarmfloran etc. Då får man svart på vitt vad som inte stämmer i kroppen och man kan enkelt biohacka sig fram till en bättre hälsa.

Vad har en biohackare alltid i kylskåpet?

– Massor av färska och frysta grönsaker, bär och frukter. De är de allra häftigaste biohacklivsmedlen eftersom de innehåller en myriad av dokumenterade ämnen som påverkar oss i grunden. Även kryddor är intressanta, och en välsorterad kryddhylla är ett måste för en ­biohackare.

 

Maten du ska äta –för ett långt och friskt liv!

Maria Borelius jakt på "bliss"