Växtvacker vintersallad

I vinterkylan är det gott att äta varma sallader som denna, med bladgrönsaker, alger, citrus och svamp. Dessutom perfekt i en vinter-cleanse, för att förnya matvanorna, få mer ork och energi och en riktig näringsboost!

Att använda alger i maten kan vara utmanande, men här blir det en fullträff. Smaklig måltid!
 

4 portioner

2 dl hirs

1 msk rostad sesamolja

1 msk tamari

½ msk spirulina

2 msk kokosolja

200 g haricotsverts

200 g ostronskivling

2 msk tamari

2 msk äppelcidervinäger

1 msk ingefära, finhackad

Koka hirsen i dubbel mängd vatten i 15 minuter. Häll sedan upp hirsen i en bunke för att svalna.

Tillsätt sesamolja, tamari och spirulina, blanda runt så att alla små korn blivit härligt gröna.

Stek haricotsverts och 1 msk finhackad ingefära i 1 msk kokosolja på medelhög värme i 5-8 minuter. Tillsätt (1 msk) äppelcidervinäger och (1 msk) tamari och låt det koka in. Ställ åt sidan till servering.

Riv ostronskivlingen i mindre bitar och stek på medelhög värme i 1 msk kokosolja i 8 minuter

Tillsätt 1 msk äppelcidervinäger och 1 msk tamari, vänd runt och låt smakerna koka in i svampen.

Servera med rödbetsröran och serveringstillbehöran här nedanför!

Rödbetsröra:

3 dl rostade pekannötter (rosta i ugn i 20 min, 120 grader)

200 g rödbetor, rostade

½ citron, juice och finrivet skal

1 tsk örtsalt

½ svartpeppar från kvarn

2 msk olivolja

½ – 1 dl vatten

Mixa samtliga ingredienser i en matberedare. Tillsätt vattnet på slutet för att få röran till önskad konsistens. Smaka av och förvara svalt till servering.

Till servering:

Vattenkrasse eller liknade små skott

4 msk furikake (japansk fröblandning)

1 salladhuvud, sorten batavia

1 blodgrape

1 dl kimchi

 

.

 

Five spice nudelsallad med svamp

Värmande ayurvedisk gryta

Grönkålstabbouleh med torkade gula tomater