Nachoplåt med ärtguacamole, bönröra och salsa – gott till tacos

Guacamolen är ofta ett givet tillbehör till tacos. Men visste du att det går åt mängder med vatten och att skog skövlas vid odling av denna nyttiga frukt? Här får du recept på lyxigt avokadofritt tacomys som är såväl hälsosamt som miljövänligt.

Text & foto: Emmanuella Sjögen

Kryddiga nachos och ärtröra, 4 portioner

Nachos:

200 g nachochips
En förpackning ekologisk majs (ca 150 g)
Kryddiga kokta svarta bönor
Snabb tomatsalsa
En halv rödlök, finhackad
125–150 g (ett paket) riven västerbottenost eller annan valfri taco-ost
Ärtröra (se recept nedan)

Garnering:

Färsk koriander
Färsk jalapeño
Färsk lime 
Extra chipotlepasta

Kryddiga svarta bönor:

En förpackning kokta svarta bönor (ca 380 g)
2 msk rapsolja
1 liten vitlöksklyfta
1–2 tsk chipotlepasta (beroende på smak, 2 om du gillar det starkt)
salt och peppar efter smak

Tomatsalsa

Ca 100 g färsk tomat, hackad
En halv rödlök, finhackad
Saft från en halv lime
1 msk chipotlepasta

Gör så här:

  1. Svarta bönor: Fräs vitlök på låg värme i en panna. Tillsätt resterande ingredienser och fortsätt koka i 4–5 minuter.
  2. Salsa: Blanda samman alla ingredienserna i en skål.
  3. Nachos: Sätt ugnen på 225 grader. Häll ut hälften av chipsen på en ugnsform. Fördela hälften på bönröran, majs och salsa och strö över hälften av osten. Upprepa så att du får två lager av allt. Det går även bra att göra ett lager om du har en större plåt, där alla chipsen får plats i ett tunt lager. 
  4. Gratinera mitt i ugnen ca 10 minuter.
  5. Garnera med finhackad rödlök, jalapeno, korianderblad och ärtröra (recept nedan).

Ärtguacamole, 4 portioner

Ärtbaserad guacamole passar utmärkt som ersättning för den klassiska på avokado. Den här gudomligt goda röran är en aning sötare än traditionell guacamole, men konsistensen liknar mest en pesto, fast med tydliga smaker av texmex. 

Ett paket frysta ärtor (250 g)
1 msk rostade solrosfrön
1 msk pinjenötter
1 jalapeno (urkärnad om du inte vill ha det för starkt)
1 klyfta vitlök
2 salladslökar, hackade
1 lime (saft och rivet skal)
1/4 tsk spiskummin
2 msk rapsolja
Salt och peppar
Färsk koriander

Garnering:
Färsk koriander

Gör så här:

Mixa alla ingredienserna med hjälp av stavmixer.