Mirakelträdet moringa – allt du behöver veta om det nyttiga ämnet

Trädet moringa från Indien kallas "mirakel­träd" – och med tanke på alla nyttigheter dess blad och frön innehåller är det svårt att protestera.

Text: Carolina Chreisti Eriksson
Foto: Getty Images

Mirakelträdet, eller till och med ”tree of life”, livets träd — så har moringaträdet kallats, tack vare dess många mineraler och vitaminer, hälsofördelar och användningsområden. Hela trädet går nämligen att använda som antingen föda, medicinalväxt eller inom tillverkningsindustrin. Dess blad har såväl antiinflammatoriska som antivirala och antibakteriella egenskaper. 

Moringaträdet kommer ursprungligen från norra Indien, Nepal och Pakistan, och det har använts länge inom den ayurvediska läkekonsten men finns nu också i bland annat Afrika. Moringa oleifera är den mest kända arten, och trädet som blir cirka 10—12 meter högt tål torka väldigt bra och har därmed varit viktigt för att motverka svält i utvecklingsländer. 

LÄS ÄVEN: Musselextrakt hjälpte Maria få tillbaka rörligheten: ”Skillnad redan efter några veckor”

Nuförtiden används moringa som kosttillskott även här i västvärlden, vanligast är i pulverform att pudra över rawbollar, i smoothies eller dryck.

Moringabladet ger ett grönt pulver med smak som påminner om spenat eller sparris och innehåller över 90 olika näringsämnen och runt 40 olika antioxidanter. Ett enkelt sätt att ge din vardag en touch av mirakel! 

Mirakel-moringa!

Vad hjälper moringa mot?

Moringa har flera hälsofrämjande egenskaper och kan vara ett bra alternativ om du har något av följande besvär.

Högt blodtryck

Ämnena niaziminin och isotio-cyanat bidrar till att förhindra att artärerna förtjockas, vilket kan orsaka en höjning av blodtrycket. 

Magproblem

Åkommor som förstoppning och akut magkatarr kan lindras med moringa. Dess antibiotiska och antibakteriella egenskaper hjälper till att hämma tillväxten av olika virus och bakterier .

Benskörhet

Moringa innehåller kalcium och fosfor, vilka bidrar till starkt och hälsosamt skelett. Och ihop med dess antiinflammatoriska egenskaper kan det även hjälpa till att behandla artrit och benbrott.

LÄS ÄVEN: Fyra år efter osteoporosdiagnosen: ”Jag ser mig inte mig som sjuk”

Risk för synfel

Tack vare sina höga nivåer av antioxidanter kan moringa stoppa förändringar i ögats näthinna, som kan leda till synfel.

Tänk på!
Rådfråga en läkare innan du äter moringa om du samtidigt tar läkemedel.

5 hälsofördelar med moringa

Hälsofördelarna med moringa är många, inom allt från skönhet till att förebygga och lindra sjukdom. 

1. Skyddar och vårdar hy och hår

Innehåller proteiner som hjälper till att skydda hudceller från skador. Och dess fröolja sägs skydda håret mot fria radikaler och håller det rent och friskt. Har även detoxande och återfuktande egenskaper. 

2. Behandlar ödem

De antiinflammatoriska egenskaperna hos moringa kan vara effektiva i att motverka att smärtsamma ödem bildas, alltså ansamlandet av vätskor i olika kroppsvävnader.

3. Förebygger cancer

Extrakt från både blad och frön på moringaträdet kan bidra till att förhindra utvecklingen av cancertumörer enligt en studie från 2016 (från indonesiska Malang-universitetet), tack vare ämnet niazimicin, som dämpar utvecklingen av cancerceller. 

LÄS ÄVEN: Vilda växter förändrade Christinas liv: ”Idag har jag mer ork än för 20 år sedan”

4. Slåss mot bakteriella sjukdomar

Tack vare dess antibakteriella och antimikrobala egenskaper kan moringa bekämpa infektioner orsakade av salmonella och E-coli, visar några studier.

5. Skyddar vårt kardiovaskulära system 

De kraftfulla antioxidanterna i moringa kan förebygga hjärtproblem .

Vad innehåller moringa?

  • Protein
  • Antioxidanter, som betakaroten, vitamin C och quercetin (en flavonoid som kan hjälpa till att sänka blodtrycket) och klorogensyra som finns bl a i gröna kaffebönor och som kan hjälpa till att reglera blodsockernivån efter en måltid.
  • Vitamin A
  • Vitamin B1 (tiamin),
  • B2 (riboflavin) och B3 (niacin)
  • Folat
  • Vitamin C
  • Kalcium
  • Kalium
  • Järn
  • Fosfor
  • Zink

LÄS ÄVEN: Lider du av D-vitaminbrist? 10 tecken att vara uppmärksam på