Moringa – vad, hur och varför? Här får du alla svar!

Trädet moringa från Indien kallas ”mirakel­träd” – och med tanke på alla nyttigheter dess blad och frön innehåller är det svårt att protestera.

Mirakelträdet, eller till och med ”tree of life”, livets träd — så har moringaträdet kallats, tack vare dess många mineraler och vitaminer, hälsofördelar och användningsområden. Hela trädet går nämligen att använda som antingen föda, medicinalväxt eller inom tillverkningsindustrin. Dess blad har såväl antiinflammatoriska som antivirala och antibakteriella egenskaper. 

Moringaträdet kommer ursprungligen från norra Indien, Nepal och Pakistan, och det har använts länge inom den ayurvediska läkekonsten men finns nu också i bland annat Afrika. Moringa oleifera är den mest kända arten, och trädet som blir cirka 10—12 meter högt tål torka väldigt bra och har därmed varit viktigt för att motverka svält i utvecklingsländer. 

Nuförtiden används moringa som kosttillskott även här i västvärlden, vanligast är i pulverform att pudra över rawbollar, i smoothies eller dryck.

Moringabladet ger ett grönt pulver med smak som påminner om spenat eller sparris och innehåller över 90 olika näringsämnen och runt 40 olika antioxidanter. Ett enkelt sätt att ge din vardag en touch av mirakel! 

Moringa passar dig som…

Mirakel-moringa!

Har högt blodtryck

Ämnena niaziminin och isotio-cyanat bidrar till att förhindra att artärerna förtjockas, vilket kan orsaka en höjning av blodtrycket. 

Dras med magproblem

Åkommor som förstoppning och akut magkatarr kan lindras med moringa. Dess antibiotiska och antibakteriella egenskaper hjälper till att hämma tillväxten av olika virus och bakterier .

Är benskör

Moringa innehåller kalcium och fosfor, vilka bidrar till starkt och hälsosamt skelett. Och ihop med dess antiinflammatoriska egenskaper kan det även hjälpa till att behandla artrit och benbrott.

Riskerar synfel

Tack vare sina höga nivåer av antioxidanter kan moringa stoppa förändringar i ögats näthinna, som kan leda till synfel.

Tänk på!
Rådfråga en läkare innan du äter moringa om du samtidigt tar läkemedel.

5 hälsofördelar med moringa

Hälsofördelarna med moringa är många, inom allt från skönhet till att förebygga och lindra sjukdom. 

1. Skyddar och vårdar hy och hår

Innehåller proteiner som hjälper till att skydda hudceller från skador. Och dess fröolja sägs skydda håret mot fria radikaler och håller det rent och friskt. Har även detoxande och återfuktande egenskaper. 

.2 Behandlar ödem

De antiinflammatoriska egenskaperna hos moringa kan vara effektiva i att motverka att smärtsamma ödem bildas, alltså ansamlandet av vätskor i olika kroppsvävnader.

3. Förebygger cancer

Extrakt från både blad och frön på moringaträdet kan bidra till att förhindra utvecklingen av cancertumörer enligt en studie från 2016 (från indonesiska Malang-universitetet), tack vare ämnet niazimicin, som dämpar utvecklingen av cancerceller. 

4. Slåss mot bakteriella sjukdomar

Tack vare dess antibakteriella och antimikrobala egenskaper kan moringa bekämpa infektioner orsakade av salmonella och E-coli, visar några studier.

5. Skyddar vårt kardiovaskulära system 

De kraftfulla antioxidanterna i moringa kan förebygga hjärtproblem .

Allt detta finns i moringa!

 • Protein
 • Antioxidanter, som betakaroten, vitamin C och quercetin (en flavonoid som kan hjälpa till att sänka blodtrycket) och klorogensyra som finns bl a i gröna kaffebönor och som kan hjälpa till att reglera blodsockernivån efter en måltid.
 • Vitamin A
 • Vitamin B1 (tiamin),
 • B2 (riboflavin) och B3 (niacin)
 • Folat
 • Vitamin C
 • Kalcium
 • Kalium
 • Järn
 • Fosfor
 • Zink