Recept & beskrivning: Johanna Andersson och Caroline Wilbois
Välj mellan ”the easy way” – med färdig pizzadeg och hummus – eller gör den hela vägen från grunden. Snabbvarianten står på bordet inom 20 minuter!
Grön ärtpizza med sparris, örtolja och citron, för två:
Easy way:
Ingredienser:
1 pkt kyld pizzadeg
1 burk kyld hummus
1 zucchini
1 fänkål
1 knippe sparris
1 pkt fetaost
1 citron
1 kruka basilika
0,5 dl pumpakärnor
Att ha hemma: olivolja, salt, peppar, honung, vitlök
Såhär gör du:
Bred färdig hummus eller ärthummus på utrullad pizzadeg (som köps kyld på rulle). Hyvla på 1 dm zucchini och 0,5 fänkål och lägg på 10 sparrisar, 0,5 dl pumpakärnor och 1 pkt fetaost. Skjuts in i ugnen ca 15 min på 250 grader.
Mixa under tiden 1 kruka basilika, 0,5 dl olivolja, 1msk citronjuice, 1 klyfta vitlök, 1 tsk honung, salt och peppar. Ta ut pizzan ur ugnen och ringla på örtoljan, riv över citronzest och bara hugg in – gärna med en härlig rödkålssallad till!
Från grunden-way:
Pizzadegen går att variera mellan blomkål, sötpotatis, eller broccoli som bas, eller, som idag, en klassisk variant. Här följer recept på klassisk pizzadeg:
Pizzadeg: Blanda 50 g jäst med 2 tsk socker, 1 tsk salt, 0,5 dl olivolja och 3 dl ljummet vatten. Rör ner ca 6 dl vetemjöl. Jäs degen under bakduk ca 25 min.
Ärthummus:
Mixa ca 200 g kikärtor med 200 g gröna ärtor, 1 klyfta vitlök, 1 msk tahini, 1 msk citronjuice, 1 tsk spiskummin, salt och peppar. Späd med ca 3 msk olivolja.
Servera och njut!
Länk till dietisternas hemsida HÄR
Länk till deras Instagram, ”dietistens val”, HÄR
Länk till boken ”Dietistens val” på Adlibris och Bokus