Gluten och sköldkörteln – så hänger de ihop

Att det finns ett samband mellan sköldkörtelsjukdom och celiaki är forskarna eniga om. Många studier har visat att personer med celiaki har högre risk för sköldkörtelsjukdom och vise versa, men innebär detta att glutenfri kost skulle kunna förebygga och förbättra sköldkörtelsjukdom? Malin Randeniye, legitimerad dietist, reder ut!

Att det finns ett samband mellan sköldkörtelsjukdom och celiaki är forskarna eniga om. Många studier har visat att personer med celiaki har högre risk för sköldkörtelsjukdom och vise versa, men innebär detta att glutenfri kost skulle kunna förebygga och förbättra sköldkörtelsjukdom? Malin Randeniye, legitimerad dietist, reder ut!

Text: Malin Randeniye
Foto: Getty Images

Immunförsvaret attackerar

Glutenintolerans eller celiaki som det också heter är en autoimmun sjukdom. Det innebär att det är kroppens eget immunförsvar som vänder sig mot kroppen och gör en sjuk. Det finns olika typer av autoimmuna sjukdomar, till exempel är diabetes en typ av autoimmun sjukdom som drabbar bukspottkörteln. Det är sedan länge känt att det finns en koppling mellan celiaki och diabetes.

En annan autoimmun sjukdom som har en tydlig koppling till celiaki är hudsjukdomen Dermatitis Herpitiformis där en del av behandlingen också är glutenfri kost. Nu börjar forskarna intressera sig för sambandet mellan celiaki och ytterligare autoimmuna sjukdomar nämligen de som drabbar sköldkörteln. 

Många är sjuka

Sköldkörteln är en fjärilsliknande körtel som sitter på framsidan av halsen i höjd med struphuvudet. I Sverige har ca 450 000 personer någon form av sköldkörtelsjukdom och vanligast är hypertyreos och hypotyreos det vill säga att sköldkörteln producerar för mycket eller för lite sköldkörtelhormon. Sköldkörtelhormon är viktigt för kroppens ämnesomsättning men många delar av kroppen påverkas om man blir sjuk i sköldkörtelsjukdom. 

Kopplingen till celiaki

Att det finns ett samband mellan sköldkörtelsjukdom och celiaki är forskarna eniga om. Många studier har visat att personer med celiaki har högre risk för sköldkörtelsjukdom och vise versa. Många studier föreslår att det ska vara obligatoriskt att erbjuda sköldkörtelprover när någon diagnostiserats med celiaki och att erbjuda celiakiutredning vid sköldkörtelsjukdom. För både celiaki och sköldkörtelsjukdom kan symtomen vara diffusa och en klinisk diagnos ger ett tydligt svar på om man har sjukdomen. 

Svårt att hitta bevis

Om det har varit lätt att bevisa att det finns ett samband mellan celiaki och sköldkörtelsjukdomarna så har det varit desto svårare att hitta stöd för att en glutenfri kost också skulle förbättra eller till och med förebygga sköldkörtelsjukdom.

I en vetenskaplig artikel från 2007 i Clinical Medicine & Research gick ett forskarteam igenom den forskning som fanns kring ämnet då och såg att det fortfarande var för tidigt att uttala sig om en glutenfri kost skulle kunna användas som en del i behandlingen av sköldkörtelsjukdomar. I ytterligare en vetenskaplig artikel 2013 från SpringerLink där flera forskningsrapporter på ämnet gåtts igenom fanns det fortfarande för få studier för att kunna säga något om en glutenfri kost skulle kunna förbättra autoimmuna sjukdomar så som sköldkörtelsjukdom

”Det är fortfarande bara enstaka fall eller för små grupper som undersökts” skrev artikel­författarna i sin sammanfattning. Det finns dock tendenser som tyder på att en glutenfri kost i vissa fall kan hjälpa.

En Italiensk studie från 2001 i The American Journal of Gastroenterology, som undersökte personer med obehandlad celiaki visade dock att de personer som samtidigt hade onormala värden av sköldkörtelhormon kunde normalisera sina värden om de istället börjar äta en glutenfri kost. Om forskarna på området än så länge är försiktiga i sina uttalanden så finns det desto fler dieter som utlovar lösningar för personer med autoimmuna sjukdomar och inte minst för sköldkörtelsjukdom.

Ofta är det en glutenfri diet som rekommenderas i kombination med en sockerfri kost som är tänkt att minska även den autoimmuna reaktionen kopplad till diabetes. Vissa dieter rekommenderar mat låg på eller fri från stärkelse och andra dieter har långa listor på vad som bör uteslutas. För många av dieterna finns det fall där personer mått bättre av kosten. Det kan dock vara klokt att rådgöra med en läkare innan man testar någon diet och det är viktigt att ställa rätt diagnos innan man börjar laborera med kosten. 

Läs även:

Lisa balanserar sköldkörteln med kosttillskott: ”Har fått tillbaka min aptit på livet”

Guide: Glutenfritt mjöl – 11 sorter och hur du använder dem

Baka glutenfritt: luftigt matbröd med havre