Recept: spenatsoppa med majstopping

Värt att veta

Spenat innehåller en mängd mineraler, vitaminer och antioxidanter – ska du satsa på en enda sorts grönt är spenat ett mycket bra kort.

Den som vill äta rå spenat bör välja späda blad, så kallad babyspenat. Äldre, kraftigare blad bör tilllagas först eftersom det är tufft för magen att bryta ner dem annars.

Rengör spenaten ordentligt innan den tillagas, kyl ner eventuella rester snabbt och förvara dem kallt. Jordrester på bladen kan innehålla bakterier som under fel förvaringsförhållanden kan omvandla nitratet i spenaten till nitrit. Nitrit binder sig till röda blodkroppar och hindrar dem från att transportera runt syre i kroppen, vilket är extra farligt för små barn (barn under ett år bör inte äta spenat alls). 

Recept: Eleonora von Essen

Spenatsoppa med majstopping

4 portioner | Tid: 20 minuter

Du behöver:

2 bananschalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 färska jalapeñor
1 msk smör
8 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
200 g färsk spenat
2 dl crème fraiche
1 kruka koriander, blad och stjälkar
1 lime, finrivet skal och saft
salt, svartpeppar
2 små majstortillor, glutenfria
1 liten burk (ca 150 g) majs
3 msk olja


Gör så här

1 Skala schalottenlöken och vitlöken och skiva dem och jalapeñon. Stek allt varsamt i smör i en gryta tills löken mjuknar och är genomskinlig. Häll på vatten och buljongtärningar och låt koka ihop i några minuter.

2 Tillsätt spenat, crème fraiche, koriander samt limeskal och -saft och låt koka upp. Ta av från värmen direkt och mixa helt slätt. Smaka av med peppar och eventuellt lite salt.

3 Strimla majstortillan. Låt majskornen rinna av. Hetta upp oljan i en panna och fräs tortillastrimlor och majs tills både majs och bröd fått lite färg. Låt rinna av på hushållspapper.

4 Värm soppan försiktigt. Lägg majs och lite tortillastrimlor i mitten på en djup tallrik och häll soppan runtom. Tips Det går förstås bra att använda vetetortilla istället för majstortilla, men då blir inte rätten glutenfri.

Recept: spenatsoppa med majstopping
Även barn som har svårt för spenat brukar uppskatta de här plättarna. Testa att också riva i lite morot för extra grönsaksboost! Foto: Björn Tesch

Spenatplättar med fetaost

4 portioner | Tid: 10 minuter + stektid


Du behöver

4 dl vetemjöl
8 dl mjölk
4 ägg
1 tsk salt
150 g färsk spenat smör till stekning

Till servering

1 granatäpple
150 g fetaost
eventuellt lite extra spenat

Gör såhär

1 Vispa ihop mjölet med hälften av mjölken i en bunke. Tillsätt resten av mjölken och vispa sedan i ägg och salt. Hacka spenaten ganska fint och rör ner den. Hetta upp en plättlagg och stek plättar av smeten i smör.

2 Dela granatäpplet och pilla ut kärnorna. Lägg upp plättarna på ett fat och smula över fetaost. Strö över granatäppelkärnor och eventuellt lite extra spenatblad och servera. 

 

Lyxig hummuspizza på 20 minuter

Rödbetsmandelmjölk med vanilj