Meditera dig till orgasm

Ja, du läste rätt. Du kan meditera dig till en orgasm. Faktum är att den frigör din feminina kraft och gör dig både friskare och gladare. Lär dig meditera fram lusten med en personlig orgasmtränare!

Text: Stina Helmersson
Foto: Getty Images

Den sexuella drivkraften inom oss måste tas på allvar och bejakas för att vi ska må bra. Men kvinnors sexualitet har under lång tid förtryckts, ansetts som både farlig och motbjudande och sopats under mattan. I vårt samhälle är det okej för män att vara tydliga med sin sexlust, som en stark drivkraft. Men det är inte lika rumsrent för kvinnor. Men kvinnor är sexuella varelser med behov på samma sätt som män, menar Maria Appelqvist, lärare i orgasmmeditation (OM), doktor i sociologi och coach.

– Vi ska komma ihåg att vi är däggdjur, vi drivs av en animalisk kraft inom oss, den sexuella kraften är naturlig. Det är ett djupt grundläggande behov i våra fysiska kroppar. Klitoris har en enda stor och viktig funktion och det är njutning. Njutning är en viktig del av livet som alltför ofta tappas bort. För att man har ”viktigare” saker för sig. Och kvinnor mitt i livet tappar ofta lusten. Men precis som att du förlorar hungerkänslorna om du svälter och inte har ätit på länge så förlorar du sexlusten om du inte har ett aktivt sexliv. Du tappar sexintresset och din relation fungerar allt sämre.

Maria undervisar i kvinnans sexualitet och orgasmisk meditation med ett helhetsperspektiv på kropp och själ. Hon lär även par hur de får fart på lusten och kärlekslivet när allt känns tomt, trist och stagnerat.

Hur får man relationer att lyfta efter flera år tillsammans? Hur håller man lusten levande?

– Först och främst gäller det att förstå skillnaden mellan maskulin och feminin energi. Vi har alla, både män och kvinnor, båda dessa krafter inom oss. Dynamiken, spänningen i relationen är viktig, att leka, vara aktiv och skapa ett laddat energifält varje dag, menar Maria som ofta får nödrop från män som är förtvivlade för att deras kvinna inte längre har någon sexlust.

– Män har svårt att förstå att kvinnans lust måste underhållas ständigt. Han inser inte alltid att det han sa till henne i morse kan leda till att hennes sexlust minskar på kvällen.

Att ge sig in i en utveckling av relationen tillsammans med sin partner är en utmaning, särskilt om man tror att gräset är grönare på andra sidan, menar Maria, men genom att fokusera på kvinnans orgasm ökar njutningen även för mannen. Orgasmen öppnar upp för ökad närvaro i relationer och den ger dessutom många hälsofördelar för kvinnor, som att bidra till bättre immunförsvar samt fysisk och psykisk balans.

Som doktor i sociologi har jag fått lära mig att ”könsskillnaderna är sociala konstruktioner som beror på miljö och samhälle”. Men jag anser att det är skillnader mellan kvinnor och män, både i våra hjärnor och hur vi kommunicerar. Min egen erfarenhet av att under sex års tid praktisera orgasmisk meditation har lärt mig att jag är en biologisk varelse som har en djupare lust och längtan än vad vi normalt pratar om i vårt samhälle.

Maria menar att vi lever i en värld som domineras av maskulin energi och värderingar. I dagens samhälle ska kvinnan prestera, trycka ner sin feminina energi och har svårt att hänge sig i en relation. Kvinnor har svårt för att låta män få vara män. Och män vågar knappast visa att de uppskattar kvinnor. Men när kvinnor inte känner sig uppskattade av män så påverkar det dem. På samma sätt som män behöver känna sig uppskattade av kvinnor.

– Många män har inte hittat sin maskulina energi. Samtidigt har många kvinnor en överdriven maskulin energi, de jobbar för hårt, är ledare både på jobbet och hemma.

Det är flest kvinnor som går under och blir utbrända. Det är först när kvinnor hittar sin unika feminina kraft som de börjar bete sig, agera och kommunicera annorlunda, anser Maria. Många går omkring med en massa frustration och irritation, och det skapar konflikter på jobbet och hemma.

Under en orgasmmeditation frigörs sexuell energi. Det lättar på trycket.

– Orgasmisk meditation är en medvetandegörande praktik som gör att vi kan utforska vår sexuella kraft och finna våra önskningar och begär på djupet. Då kan vi bli medvetna om skam, skuld och rädslor inom oss. Våra mörka vrår — som vi inte vågat titta på. Min specialitet är att coacha människor till att identifiera sina rädslor så att de kan leva som fria individer, säger Maria. Hon menar att orgasmisk meditation är ett sätt att upptäcka oss själva och göra oss av med skam, skuld och rädslor, en befrielse på flera plan.

Detta öppnar möjligheterna för en massa positiva saker: Din kärleksrelation blir bättre, du blir gladare och bättre på att kommunicera. Du kan bli bättre på att attrahera nya saker i ditt liv: kärlek, uppdrag, jobb, bättre inkomster och nya möjligheter. Utforskande av din egen orgasm är kontakten med din egen livskraft.

– Sex är energi, och det hänger samman med glädje och att vara framgångsrik och tjäna pengar, säger Maria som är den enda OM-utbildaren i Sverige. Hon har utbildat sig hos Nicole Daedone som startade One Taste i Kalifornien, USA, som sprider kunskap om kvinnans orgasm. Idag är OM en växande rörelse över hela världen.

– Det som skiljer One Taste från andra rörelser som undervisar i sexualitet är att den har en stark koppling till vetenskaplighet, bland annat genom ett aktuellt projekt i fMRI-scanning som tydligt visar vad som händer i båda parters hjärna under en orgasmisk meditation. Sex förknippas oftast med förälskelse i vår kultur, menar Maria. Det finns en romantisk föreställning om kärleken.

– Men sexualiteten har en egen drivkraft och kan vara fristående från kärlek. Ofta strävar vi efter klimax, men kvinnor som praktiserar OM och lär känna sin egen kropp och orgasm upplever att det finns kroppsupplevelser långt större än dem vi normalt upplever vid en klimax. Klimax är faktiskt bara EN fas i själva orgasmen. Vågar vi utmana oss själva och gå utanför vår bekvämlighetszon så kan vi få uppleva så mycket mer. Kvinnor kan känna krav och få dåligt samvete om de inte får orgasm tillräckligt snabbt eller kanske inte alls. Om någon försöker driva dem till orgasm blir de stressade, och upplever man press kan det leda till att man stänger av lusten.

– Därför är det viktigt att vi lär oss förstå våra kroppar, vår lust och längtan. Om vi inte är i kontakt med våra sexuella begär är vi inte i kontakt med livet, säger Maria. 

Orgasm frigör hormoner och endorfiner, som sätter fart på sinnet och hela systemet. Vi blir positiva, upprymda och får ny energi. Tänk på att mer än 8000 nervtrådar går från hjärnan och strålar samman i klitoris, och de aktiveras när någon stryker över klitoris. Då vaknar nervtrådarna, aktiviteten och cirkulationen ökar, spänningar luckras upp och hela systemet slappnar av. Dessa nervtrådar som samlas på en specifik punkt på klitoris har en direkt kontakt med det limbiska systemet i din hjärna. Det är det limbiska systemet som bestämmer din kapacitet att vara modig, berättar Maria.

– Ju fler orgasmer vi upplever, desto lättare blir det att få orgasm, och njutningen blir bara bättre och varar allt längre tid. Om vi tränar vår orgasmförmåga aktiveras det system som gör att vi blir mer motståndskraftiga, glada och starka.

– När jag utvecklar mitt limbiska system har jag stor nytta av det i mitt liv. Det hjälper mig att bli en bra ledare som klarar kriser och svåra uppgifter. Jag blir en bättre inre ledare för mig själv och får en bättre handlingsberedskap för att klara av det som är jobbigt och svårt i livet. Vardagen blir både roligare och enklare om vi medvetet utvecklar vår sexualitet, säger Maria som även forskar kring och skriver om hur medveten utveckling av sexualiteten påverkar ledarskapet.

Orgasmmeditation — så går det till

När paren kommer till Maria får de en guidad session där de lär sig hitta de 8 000 nervtrådar i klitoris som med strykningar leder till orgasm. Det handlar om att våga släppa taget och vara i kaos.

Paren som kommer får först en introduktion.

– Om de är öppna för det, så håller jag sedan en guidad session. Det betyder att partnern som stryker på klitoris får en erfarenhet och lär sig förstå var de 8000 nervtrådarna är koncentrerade och hur det känns när det skapas kontakt. Kvinnan lär sig också hur det känns när kontakt är etablerad. Kroppen får erfarenhet av hur det kan kännas med dessa nya sensationer.

Kvinnan tar av sig kläderna nertill och lägger sig på en yogamatta eller tunn madrass på golvet, drar upp knäna och viker ut benen med fotsulorna mot varandra, så att benen bildar en fjärilsform. ”Strykaren”, partnern, sitter vid hennes sida med ena benet över hennes höft och stryker med vänster pekfinger över klitoris. Hen kan använda tunna handskar. Man sätter timern på 15 minuter. Det enda som ska hända under dessa minuter är att båda parter ska känna hur det känns vid punkten av kontakt.

Parterna lär sig känna hur orgasmen går upp och ner, har toppar och dalar, och lär sig att uppskatta varje strykning i sig och vilka förnimmelser den skickar.

Efteråt pratar man om dessa förnimmelser, och parterna lär sig utveckla sin kommunikation, vad de lagt märke till och hur det känns. Det är en träning i att vara i nuet. Ju bättre närvaro i nuet, desto mer kontakt med kroppens upplevelser.

Maria ger en introduktion och uppföljningssamtal och agerar som ”personlig orgasmtränare”. Orgasmmeditation behöver utvecklas över tid, och när vi lär oss något nytt behöver vi en tränare, menar hon.

– Många undrar om detta enbart är för kvinnor, säger Maria. Men det handlar om att återställa balansen mellan könen.

Det maskulina står för kontroll, struktur och ordning. Det feminina handlar om att släppa taget och kunna vara i kaos. En man som kan hålla sin kvinna i orgasm under 15 minuter utvecklar en maskulin energi och kraft som kommer från hans inre naturliga längtan. Den feminina längtan handlar om att släppa taget och kunna hänge sig. Det är inte så många områden i vårt samhälle där detta är möjligt, menar Maria. Därför är orgasmmeditation en praktik där par kan träna sig att skapa mer intimitet, kontakt och närhet genom att bägge parter kan känna vad som händer vid punkten av kontakt. Det betyder att man släpper alla tankar på målsättningar, sådant vi vanligen dras med i vårt vardagsliv.

– De flesta som gör orgasmmeditation är par. Men det finns även grupper som träffas regelbundet och då har kvinnorna olika ”strykare” varje gång. Varje person har sin individuella energi och det kan vara en upptäcktsresa att delta i sådana meditationsgrupper.

Det går inte att jämföra orgasmmeditation med att själv masturbera, betonar Maria.

– På samma sätt som du inte kan kittla dig själv så kan du inte heller försätta dig själv i tillstånd av den orgasm som jag undervisar om. Jag arrangerar även retreater för par som vill kultivera och stärka sin orgasmiska förmåga och ta sin praktik till nästa nivå.

Orgasmens hälsofördelar:

Minskad risk för depression. Enligt studier är människor med höga nivåer av oxytocin gladare och mer nöjda med livet. Nivåerna av oxytocin ökar vid orgasm.

Du får bättre hjärthälsa. En orgasm i veckan kan minska risken för hjärtsjukdom med 36 procent, har studier visat.

Stressnivåerna och blodtrycket sänks. Vid orgasm frisläpps hormoner som fungerar som naturliga humörhöjare och stresshämmare.

Stärkt immunförsvar. Orgasmer leder till frisläppning av hormonet DHEA som hjälper till att skapa antikroppar. Regelbundet sex kan även öka immunoglobin A med 30 procent, något som också stärker immunförsvaret.

Bättre smärtlindring. Orgasmer kan lindra smärta, så huvudvärk är inte längre någon ursäkt. Smärttröskeln hos kvinnor kan öka med hela 108 procent under klimax.

Starkare muskler i underlivet. För kvinnor gör muskelkontraktionerna vid orgasm att bäckenbotten stärks, något som bland annat kan förhindra läckage.

Längre liv. I en brittisk studie med över tusen deltagare fann man att dödstalet var hälften så stort bland dem som hade minst två orgasmer i veckan, jämfört med dem som hade orgasm mer sällan än en gång i månaden. Man har även sett att män som får utlösningar ofta har minskad risk för prostatacancer.

Vackrare hy. Den bästa antirynkkräm kan inte slå den glöd som hyn får efter en orgasm. Orgasmer ökar blodflödet till huden vilket resulterar i friskare och vackrare hy.

Uråldriga kärleksriter

Tusenåriga traditioner inom österländsk kultur rymmer kärleksceremonier och sexuella ritualer, som syftar till balans mellan manligt och kvinnligt. Mest känd är den indiska kärleksläran ”Kama sutra”. Älskogen ansågs helig, genom total utlevelse kunde man och kvinna kommunicera med det gudomliga. Kvinnans orgasm var väldigt viktig, och en omvälvande orgasm påverkade även mannen kraftfullt. I Norden, under vikingatiden, var det en helig akt att älska med kvinnan som var utvald att vara Moder Jords ställföreträdare på jorden, på våren, för att främja fruktbarhet, växtkraft och välgång.