Nya trenden: Tyst after work

Glöm stökiga barer med alkohol och hög musik. Den nya tidens sätt att koppla av efter en tuff arbetsvecka stavas mindfulness och meditation. Petr Chadraba har själv startat en egen after work. På fredagar bjuder han in till en lugn stund i en yogastudio för att komma ner i varv inför helgen!

Text: Kersti Hilding Hansen

I Petrs lägenhet i västra Malmö är det minimalistiskt och avskalat. Han gillar att skapa miljöer och att formge. Han jobbar på IKEA, men inte med möbeldesign, utan med kommunikationsstrategier för nya hållbarhetstänk. Han utvecklar planer för hur kunderna ska få veta att de till exempel kan skaffa solceller för hemmabruk.

Från början kommer Petr från Tjeckien, från en liten ort där traditionalism och längtan tillbaka till det som var förr präglade samhället.

– När jag kom till Sverige för fem år sedan slogs jag av vilken stor skillnad det är mellan det tjeckiska och det svenska sättet att tänka. Här märkte jag direkt att man vill framåt. Och det passar mig bra. Jag är en framåtriktad person, säger Petr.

Det var alltså tack vare IKEA som Petr hamnade i Sverige, och blev kvar. Jobb inom det svenska företaget hade han redan i Prag där han levde ett stressat storstadsliv med mycket fest och glam.

– Jag var en rastlös person som hela tiden ville hitta på nya saker. Jag hade massor av energi och lade den på att prestera. Som yngre hade jag haft problem med ångest och oro, det blir lätt så när energierna rör sig fritt i kroppen utan riktning och utan att få något utlopp.

Han beskriver sitt liv under några ohälsosamma år i Tjeckiens huvudstad, långt bort från naturen och långt bort från kunskaper om hur man kan jobba med överskottsenergier på ett bra sätt. Han hade ingen aning om hur han skulle göra för att må bättre.

– Jag trodde som många andra att ett par glas vin efter jobbet skulle få mig att slappna av. Men sedan vaknade jag bakfull och kände samma stress, oro och ångest som jag hade gjort dagen innan. Barhäng är inget bra sätt för att bli av med spänningar.

Det är inte själviskt att ta hand om sig själv, det är en nödvändighet för att kunna hjälpa andra

 

Nya trenden: Tyst after work
”Jag använder mig av mindfulness på jobbet också, det hjälper mig att prioritera” säger Petr. Foto: Getty Images.

Övningar för att förändra förhållningssätt till stressfaktorer

Intention

Det är väldigt vanligt att människor känner sig stressade över sin e-post. Stressen kan kännas oöverstiglig när det rasar in flera hundra mejl varje dag. Det kan handla om både jobbmejl och privata mejl.

Gör så här:

När du kommer till datorn. Sätt dig ner och sätt en intention innan du startar datorn.

Det är skillnad mellan en intention och en affirmation. En intention är något du skapar som är görligt. Exempel: ”Idag ska jag ha intentionen att bara fokusera på mina relationer”, eller ”Idag ska jag göra just det här …”

Säg till dig själv: Jag fortsätter med mitt långsiktiga projekt.

Intentioner hjälper dig att förhålla dig på ett skarpare sätt, det hjälper dig att prioritera bort det som inte hör till långsiktigheten.

Det går att jobba med intentioner för en dag, en vecka, en månad eller ett år framåt.

Reflektion

Gör övningen i grupp – en är ledare. Ledaren säger olika ord. Ni andra reflekterar över hur orden känns, och förnimmer hur de upplevs.

Fundera över skillnaderna i känslor gentemot orden
A: Uppgift
B: Projekt
C: Experiment

Lek med orden, formulera era känslor kring dem.

Hur känns ordet: Uppgift? Hur känns ordet: Projekt? Hur känns ordet: Experiment?

När någon formulerar känslan kring ordet uppgift, prova att byta ut ordet uppgift mot ordet experiment.

För det är så här, att om man får en uppgift innehåller det krav, men om man byter ut ordet uppgift mot ordet experiment så blir det kravlöst. Det är ju bara ett experiment!

 

After work utan alkohol

För ungefär ett år sedan bestämde sig Petr för att dra igång ett nytt slags after work. Han skulle starta något som han själv hade behov av och längtade efter. En skön och avslappnande stund efter jobbet på fredagskvällen. Inget barhäng och ingen alkohol.

– Den första AW:n hade jag här hemma hos mig. Jag hade annonserat på Facebook och det kom både kollegor, vänner och helt okända människor. Jag gjorde några mindfulnessövningar. Bland annat en övning som går ut på att gå väldigt långsamt och känna efter hur det känns i kroppen.

Sammankomsten visade sig vara ett lyckokast. Många var intresserade. Numera hyr han ibland in sig i en yogastudio. Hans after work är här för att stanna.

– Jag har hittat ett sätt att dra ner tempot inför helgen. Under mitt after work hinner vi fundera över hur vi vill tillbringa vår kommande helg.

På Petrs after work behöver man inte göra så mycket. Man ses och är i stunden. Det blir fokus på andningen och att skanna av kroppen.

– Jag använder mig av mindfulness på jobbet också, det räcker för att jag ska komma på hur jag ska prioritera. Stress gör att jag känner mig överväldigad och då kan jag inte skilja på vad som är viktigt och inte viktigt.

På hans jobb finns två olika rum för återhämtning. Det ena rummet heter ”Rum för reflektion”, det andra heter ”Rum för avslappning”. Det första rummet är hans favorit, dit går han när han behöver.

– Ibland gör jag yoga på jobbet, och något som jag kallar för andrum, en liten paus i vardagen.

Petrs stora engagemang för att få människor att må bättre smittar av sig. När jag lämnar hans lägenhet är det med lätta steg. Vilken glädje det är att få ta del av en annan människas entusiasm för att göra vår jord till en bättre plats att leva på!

 

Två övningar för en lugn after work

Favoritlåtar

  1. Be alla deltagare att i förväg skicka sina favoritlåtar så att du kan göra en Spotifylista med allas låtar.
  2. Sätt er ner bekvämt och blunda.
  3. Lyssna igenom alla låtarna utan att veta vem som valt vilken låt.
  4. Det här väcker er nyfikenhet – vem valde vilken låt?
  5. Övningen är också en träning på att öppna sig inför nya upplevelser.
  6. Den tränar er också på att öppna sig inför andra människor.

Gå långsamt

  1. Alla deltagarna får gå omkring långsamt.
  2. Slut ögonen så att bara en liten springa i det ena ögat är öppen.
  3. Hur känns fotsulan mot golvet?
  4. Vilka förnimmelser får du i kroppen?
  5. Vilka är dina upplevelser av att gå så långsamt? 

Oas – after work som får oss att må bra!

Oas är en metod för att minska den digitala stressen som omger oss. Forskning visar att vi behöver hitta nya och hållbara förhållningssätt för att klara av, och hantera allt som pockar på oss i vardagen. Runtom i Sverige arrangerar Oas alternativ till barhäng med alkohol.

Oas är politiskt och religiöst obundet och metoden grundar sig på aktuell forskning och statistiska underlag för psykisk och fysisk hälsa. Läs mer på: www.komtilloas.se

Så går det till

  • Under två timmar samlas människor utan mobiler, datorer, klockor och alkohol.
  • Sammankomsten sker under total tystnad tillsammans i grupp.
  • Det är tillåtet att sitta, ligga eller stå.

Regler

  • Tystnad – Det är enklare att varva ner och sluta anstränga sig när man är tyst.
  • ”Offline” – All elektronik är förbjuden. Också klockan lämnas utanför rummet. Detta för att man på ett snabbare sätt ska kunna lägga sitt intellekt åt sidan.
  • Respekt – Det är viktigt att alla som deltar visar respekt för de regler som gäller. Tanken är att alla ska känna sig trygga med att ingen telefon plingar, att ingen kommer att prata och att ingen och ingenting stör. Alla är offline och alla är tysta.

Mindful yoga

Ny webbkurs: Träna hemma med Sofia Åhman!