En lugn vår, tack!

Våren är en stressig period för många. Skolavslutningar, deadlines på jobbet och semesterplanering avlöser varandra. Hälsas psykologexpert Sara Burlin Pellbäck ger tips på hur vi hanterar majstressen och hittar balans.

Text Katarina Wilk Foto Getty Images


De stressigaste månaderna på hela året infaller på våren. Den tid på året då ljuset kommer tillbaka, när vi börjar känna oss som människor igen efter en lång mörk vinter. En tid då vi får mer energi och vill hinna med så mycket som möjligt. Kvällarna blir ljusare, vi vill vara ute mer och samtidigt hopar sig allt inför sommaren, och skolavslutningarna är nära. Man kan tycka att vi borde vara mer stresståliga under våren eftersom vi får mer ljus och energi, men istället verkar det som om vi går in i väggen mer på vårkanten än under höst/vinter. Vad beror det här på och vad kan vi göra åt det? Sara Burlin Pellbäck, leg psykolog och psykoterapeut menar att det finns flera olika anledningar.

— En av anledningarna till att det är så stressigt på våren är att det finns så många ”ansvarsbollar” som ska jongleras. Det är skolavslutningar, picknickar, utekvällar med jobbet, presenter till fröknar samtidigt som det vardagliga ska klaras av.

Inte konstigt att man känner sig otillräcklig och får stressymtom. Det har länge varit ett strukturellt problem att vi kvinnor jobbar dubbelt. Vi ska helst av allt vara framgångsrika på jobbet och samtidigt ha huvudansvaret för allt hemma. Och under vårmånaderna innebär huvudansvaret för hemmet extra mycket jobb, menar Sara.

En lugn vår, tack!
Beroende på gener, uppväxt och miljö skiljer sig motståndskraften mot stress.


Sedan 2010 har
antalet sjukskrivna med utmattningssymtom sexdubblats enligt statistik från Försäkringskassan. Och majoriteten av de sjukskrivna är kvinnor.

— Om det skulle bli mer jämställt, som att dela upp sysslorna mer så kanske utbrändhet och utmattningsproblematiken inte skulle se ut så här. Man har sett i statistik att i de familjer där man har delat mer lika på föräldraledigheten så har utbrändheten/utmattningssyndrom bland män också ökat.

Vi kanske borde börja titta på arbetslivet ur ett annat perspektiv för att människor ska orka både jobba och ta hand om sig själva och livet utanför jobbet. Forskare vet ännu inte hur vi ska komma tillrätta med den ökade psykiska ohälsan.

— Det är en väldigt svår fråga. Utmattning är inte ett nytt problem som har kommit i och med att kvinnor började jobba. Redan 1898 beskrevs ett tillstånd i som liknar vår tids utmattningssyndrom. Men det man kan säga är att vi i modern tid har ett annat sätt att se på psykisk ohälsa. Det är accepterat att må dåligt, det är inte riktigt samma skam längre.

Vilka är det då som drabbas av stress och i detta fall vårstress?

— Genom att utgå från stress- och sårbarhetsmodellen kan man se att vissa är skörare än andra, menar Sara. Vissa kvinnor har helt enkelt en annan motståndskraft än andra, och det beror på flera olika saker som till exempel gener, uppväxt, miljö och så vidare.

— Vi lever egentligen i en helt orealistisk värld. För kvinnor spänner kraven över ett brett fält. Barnens väl och ve, hemmets skötsel, den egna hälsan och kroppen. På våren blir det här extra tydligt, så mycket ska hända just då. Det viktigaste tipset jag kan ge är att man måste sänka kraven på sig själv och gå emot strävan att vara perfekt. Är alla deadlines verkligen deadlines? Måste allt vara klart före semestern?

Man måste tänka på att ta hand om sig, och det viktigaste av allt är små pauser och återhämtning. Ät inte lunch framför datorn, ta raster och kör på olika växlar under arbetsdagen. Det går inte att köra i samma höga tempo hur länge som helst utan att bli för trött.

Nytta, nöje och njutning måste helt enkelt vara i balans.

— Man ska tänka på sig själv som ett barn som man måste sköta om och ta hand om sig på alla sätt.

Det finns otaliga studier som visar att träning är det absolut bästa sättet att motverka stress. Man blir helt enkelt mer stresstålig, mer motståndskraftig.

De klassiska tipsen som att sova, äta och träna är universalknep som gäller i alla sammanhang. Om man bara kan få ordning på dessa tre saker så kommer man långt. Sedan är det kanske svårt att hinna med träning i maj till exempel, men det är minst lika viktigt som att baka muffins till skolavslutningen. Eller faktiskt ännu viktigare.

”Det är vilsamt för hjärnan att ha saker på ett papper istället för i huvudet.”

Köp färdiga muffins och gå och träna istället.

Sara nämner även flera andra saker som man kan tänka på när vårstressen anfaller. Något som man kanske inte tänker på är att man under våren ökar sitt alkoholintag. Det blir afterwork med jobbet, eller drink på uteserveringar med bästa kompisarna. Det man måste vara medveten om är att alkohol försämrar sömnen och påverkar hälsan på flera sätt.

— Det är något som man kanske inte tänker på överhuvudtaget men kan vara nog så viktigt.

En lugn vår, tack!
Saras bästa tips är att fokusera på ”vårmindfulness”. Ta tid på dig att titta på allt vackert som händer i naturen.

Så motar du vårstressen

• Sträva inte efter att ”allt ska vara klart” på jobbet innan semestern. Sålla och lämna!

• Skriv ner det som stressar dig

• Ta tid för skogspromenader och träning

• Pausa ofta

• Plocka blommor istället för att jobba över

 Delegera ansvaret för picknickkorgen

 Vädra istället för att städa

 Känn hur solen värmer

• Ge efter för vårkänslorna

Men det absolut första man ska göra enligt Sara är att göra en oroslista och skriva ner vad som stressar. Det är vilsamt för hjärnan att ha saker på ett papper istället för i huvudet. Skriv ner allt som stressar eller oroar på en lista och bocka av sak för sak. Planera när du ska göra sakerna. Delegera uppgifter! Låt någon annan familjemedlem planera brännbollspicknicken. Individuell avslappning är också viktig, vissa kanske slappnar av genom att sova eller genom att träna. Vi vet oftast själva vad som är bäst för oss. Vi slappnar av när vi tänker på annat och kopplar bort stressande tankar. Det viktigaste är dock att få balans mellan krav och kontroll. Man måste kunna överblicka sin situation och lära sig att prioritera. Det är viktigt med fredade zoner.

— Allt flyter ihop idag. Jag tror att det är en fördel att lämna jobbet på jobbet, fast även där är det olika för olika personer. För vissa människor kan fasta tider vara mer stressande än bra.

I ett drömsamhälle kanske vi kunde jobba utifrån våra personligheter med förutsättning att man gjorde sitt jobb. Egentligen så kanske stressen handlar om att någon annan styr över vår tid. Om vi kunde styra vår egen tid så kanske allt skulle lösa sig?

Det bästa vårtipset som Sara nämner är att vi ska fokusera på ”vårmindfulness”.

— Växla fokus från rusande tankar. Ta tid på dig att titta på allt vackert som händer i naturen.

Kanske hade hon rätt, skalden Karin Boye, när hon skrev att det gjorde ont när knoppar brister. Varför skulle annars våren tveka?

Vi måste ta hand om oss även om det gör ont. Kanske allra mest då, så hitta din vårmindfulness och använd den i vardagen.