Recept: Nötbakad blomkål med sötpotatispuré

Blomkålen är en mångsidig och ståtlig grönsak med massor av potential. Testa att tillaga den på ett nytt sätt och upptäck att den är allt annat än trist. Här serveras den nötbakad med en sötpotatispuré.

Recept Eleonora von Essen Foto Björn Tesch

Nötbakad blomkål med sötpotatispuré

4 portioner | Tid 40 minuter

Du behöver
1 stort blomkålshuvud (ca 900 g)
1 dl olivolja
1 dl hackade hasselnötter utan skal
2 citroner, fint rivet skal
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Recept: Nötbakad blomkål med sötpotatispuré
Glöm skolmatsalens kokvattenmosiga variant – blomkålen är en mångsidig och ståtlig grönsak med massor av potential! Foto: Björn Tesch.

Sötpotatispuré
800 g sötpotatis
5 dl grönsaksbuljong
1 msk olivolja

Avokadosalsa
250 g sojabönor, frysta
1 ananas
2 avokador
1 lime, pressad
1 msk olivolja
1/2 tsk salt

Gör så här

1 Sätt ugnen på 225 grader. Ansa blomkålen och skär i centimetertjocka skivor som hålls ihop vid roten. Lägg skivorna på papprad plåt. Rör ihop olivolja, nötter, citronskal, salt och peppar. Skeda blandningen över skivorna. Rosta i cirka 15 minuter i ugnen, tills de börjar få lite färg och mjuknat.

2 Skala sötpotatisen och skär i bitar. Koka den mjuk i grönsaksbuljongen. Låt rinna av men spara spadet. Mixa purén slät med olivoljan och späd med lite av spadet. Smaka av om det behövs lite salt.

3 Tina sojabönorna enligt anvisning. Skala ananasen, skär bort rotstocken och tärna köttet fint. Dela avokadon, kärna ur, gröp ur köttet och tärna det. Blanda allt i en skål med pressad lime, olivolja och salt.

4 Lägg upp purén på tallrikar. Skeda över salsa och toppa med en skiva blomkål. Droppa över lite av oljan från formen.

Tips: För lite hetta i salsan, tillsätt en finhackad röd chili. 

Recept: Vit sparrissoppa med örtolja

Mexikanska röror med en twist