Recept: Nötbakad blomkål med sötpotatispuré

Recept Eleonora von Essen Foto Björn Tesch

Nötbakad blomkål med sötpotatispuré

4 portioner | Tid 40 minuter

Du behöver
1 stort blomkålshuvud (ca 900 g)
1 dl olivolja
1 dl hackade hasselnötter utan skal
2 citroner, fint rivet skal
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Recept: Nötbakad blomkål med sötpotatispuré
Glöm skolmatsalens kokvattenmosiga variant – blomkålen är en mångsidig och ståtlig grönsak med massor av potential! Foto: Björn Tesch.

Sötpotatispuré
800 g sötpotatis
5 dl grönsaksbuljong
1 msk olivolja

Avokadosalsa
250 g sojabönor, frysta
1 ananas
2 avokador
1 lime, pressad
1 msk olivolja
1/2 tsk salt

Gör så här

1 Sätt ugnen på 225 grader. Ansa blomkålen och skär i centimetertjocka skivor som hålls ihop vid roten. Lägg skivorna på papprad plåt. Rör ihop olivolja, nötter, citronskal, salt och peppar. Skeda blandningen över skivorna. Rosta i cirka 15 minuter i ugnen, tills de börjar få lite färg och mjuknat.

2 Skala sötpotatisen och skär i bitar. Koka den mjuk i grönsaksbuljongen. Låt rinna av men spara spadet. Mixa purén slät med olivoljan och späd med lite av spadet. Smaka av om det behövs lite salt.

3 Tina sojabönorna enligt anvisning. Skala ananasen, skär bort rotstocken och tärna köttet fint. Dela avokadon, kärna ur, gröp ur köttet och tärna det. Blanda allt i en skål med pressad lime, olivolja och salt.

4 Lägg upp purén på tallrikar. Skeda över salsa och toppa med en skiva blomkål. Droppa över lite av oljan från formen.

Tips: För lite hetta i salsan, tillsätt en finhackad röd chili. 

Recept: Vit sparrissoppa med örtolja

Mexikanska röror med en twist