Recept Eleonora von Essen Foto Björn Tesch
Nötbakad blomkål med sötpotatispuré
4 portioner | Tid 40 minuter
Du behöver
1 stort blomkålshuvud (ca 900 g)
1 dl olivolja
1 dl hackade hasselnötter utan skal
2 citroner, fint rivet skal
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Sötpotatispuré
800 g sötpotatis
5 dl grönsaksbuljong
1 msk olivolja
Avokadosalsa
250 g sojabönor, frysta
1 ananas
2 avokador
1 lime, pressad
1 msk olivolja
1/2 tsk salt
Gör så här
1 Sätt ugnen på 225 grader. Ansa blomkålen och skär i centimetertjocka skivor som hålls ihop vid roten. Lägg skivorna på papprad plåt. Rör ihop olivolja, nötter, citronskal, salt och peppar. Skeda blandningen över skivorna. Rosta i cirka 15 minuter i ugnen, tills de börjar få lite färg och mjuknat.
2 Skala sötpotatisen och skär i bitar. Koka den mjuk i grönsaksbuljongen. Låt rinna av men spara spadet. Mixa purén slät med olivoljan och späd med lite av spadet. Smaka av om det behövs lite salt.
3 Tina sojabönorna enligt anvisning. Skala ananasen, skär bort rotstocken och tärna köttet fint. Dela avokadon, kärna ur, gröp ur köttet och tärna det. Blanda allt i en skål med pressad lime, olivolja och salt.
4 Lägg upp purén på tallrikar. Skeda över salsa och toppa med en skiva blomkål. Droppa över lite av oljan från formen.
Tips: För lite hetta i salsan, tillsätt en finhackad röd chili.