Av Lena Söderström Foto Eva Hildén
Broccolisoppa med kikärtor
4 portioner | Tid 40 minuter
Du behöver:
1 knippe salladslök
4 potatisar
500 g broccoli
3 msk olivolja
ca 1 1/4 liter grönsaksbuljong
1 dl crème fraiche
flingsalt
Topping:
1 burk kikärtor, 400 g
1–2 msk olivolja
Till servering:
1 dl riven parmesan
1/4 tsk chiliflingor
basilikablad
Gör så här:
1. Topping: Sätt ugnen på 175 grader. Häll av kikärtorna och skölj dem under rinnande vatten i ett durkslag. Blanda kikärtor och olja i en liten långpanna med bakplåtspapper. Rosta i mitten av ugnen cirka 10 minuter, rör om 1–2 gånger.
2. Ansa och skiva salladslöken. Skala och tärna potatisen. Ansa och skär broccolistammen i skivor och buketterna i bitar.
3. Fräs salladslöken i olja i en soppgryta ca 3 minuter. Tillsätt 2/3 delar av buljongen, lägg i potatis och broccoliskivor. Koka upp och koka soppan på medelvärme under lock cirka 20 minuter. Lägg i broccolibuketterna, koka cirka 10 minuter eller tills grönsakerna är mjuka.
4. Ta grytan av värmen. Mixa med stavmixer direkt i grytan. Rör i creme fraiche, späd med resten av buljongen till önskad konsistens. Koka upp i 1–2 minuter. Smaka av med flingsalt.
5. Toppa soppan med kikärtor, parmesan, chiliflingor och basilikablad.

Rostad broccoli med mandelströssel
4 portioner | Tid 30 minuter
Värt att veta
Broccoli är en kålsort som blev populär i Sverige först på 1950-talet.
Man äter hela grönsaken, både stammen och buketterna. Broccoli är en av de mest näringsrika grönsakerna och innehåller bland annat C-, A- och K-vitamin samt fibrer, järn och kalcium.
Det bästa sättet att tillaga den är att ångkoka, steka eller äta den rå, då behåller den sina näringsämnen.
Förutom att broccoli är supergod i soppa, paj och gratäng passar den också fint tunnhyvlad i sallader eller som topping på pizzan.
Förvara broccolin inslagen i papper i kylskåpets grönsakslåda.
Vill du frysa in broccoli bör den ångkokas först. Koka stammen och buketterna var för sig.
Du behöver:
500–600 g broccoli
2 msk olivolja
1 dl saltrostad mandel
Getostkräm:
100 g bredbar getost
2 dl crème fraiche eller smetana
1–2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk flytande honung
1–2 tsk olivolja
Till servering:
1 dl saltrostade mandelkärnor, hackade
4 port kokta gryn, t ex bovete eller nakenhavre
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Ansa broccolin och skär den i cirka 1 1/2 cm tjocka skivor. Lägg broccolin på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivoljan.
2. Rosta i mitten av ugnen cirka 20 minuter, vänd broccolin efter halva tillagningstiden.
3. Mosa osten med en gaffel och blanda den med crème fraichen. Smaka av med vitlök, honung och olja.
4. Toppa broccolin med nötterna och servera med kokta gryn och getostkräm.