Boosta dig med broccoli

Broccoli är en otroligt matsmart råvara. Den är näringsrik, prisvärd och hela grönsaken kan tas tillvara. Här bjuder vi på två härliga vegetariska recept: ett med kokad broccoli och ett med ugnsbakad sådan.

Av Lena Söderström Foto Eva Hildén

Broccolisoppa med kikärtor

4 portioner | Tid 40 minuter

Du behöver:
1 knippe salladslök
4 potatisar
500 g broccoli
3 msk olivolja
ca 1 1/4 liter grönsaksbuljong
1 dl crème fraiche
flingsalt

Topping:
1 burk kikärtor, 400 g
1–2 msk olivolja

Till servering:
1 dl riven parmesan
1/4 tsk chiliflingor
basilikablad

Gör så här:

1. Topping: Sätt ugnen på 175 grader. Häll av kikärtorna och skölj dem under rinnande vatten i ett durkslag. Blanda kikärtor och olja i en liten långpanna med bakplåtspapper. Rosta i mitten av ugnen cirka 10 minuter, rör om 1–2 gånger.

2. Ansa och skiva salladslöken. Skala och tärna potatisen. Ansa och skär broccolistammen i skivor och buketterna i bitar.

3. Fräs salladslöken i olja i en soppgryta ca 3 minuter. Tillsätt 2/3 delar av buljongen, lägg i potatis och broccoliskivor. Koka upp och koka soppan på medelvärme under lock cirka 20 minuter. Lägg i broccolibuketterna, koka cirka 10 minuter eller tills grönsakerna är mjuka.

4. Ta grytan av värmen. Mixa med stavmixer direkt i grytan. Rör i creme fraiche, späd med resten av buljongen till önskad konsistens. Koka upp i 1–2 minuter. Smaka av med flingsalt.

5. Toppa soppan med kikärtor, parmesan, chiliflingor och basilikablad.

Boosta dig med broccoli
Ugnsrostad broccoli som serveras med getostkräm och mandelströssel. Foto: Eva Hildén.

Rostad broccoli med mandelströssel

4 portioner | Tid 30 minuter

Värt att veta


Broccoli är
en kålsort som blev populär i Sverige först på 1950-talet.

Man äter hela grönsaken, både stammen och buketterna. Broccoli är en av de mest näringsrika grönsakerna och innehåller bland annat C-, A- och K-vitamin samt fibrer, järn och kalcium.

Det bästa sättet att tillaga den är att ångkoka, steka eller äta den rå, då behåller den sina näringsämnen.

Förutom att broccoli är supergod i soppa, paj och gratäng passar den också fint tunnhyvlad i sallader eller som topping på pizzan.

Förvara broccolin inslagen i papper i kylskåpets grönsakslåda.

Vill du frysa in broccoli bör den ångkokas först. Koka stammen och buketterna var för sig.


Du behöver:

500–600 g broccoli
2 msk olivolja
1 dl saltrostad mandel

Getostkräm:
100 g bredbar getost
2 dl crème fraiche eller smetana
1–2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk flytande honung
1–2 tsk olivolja

Till servering:
1 dl saltrostade mandelkärnor, hackade
4 port kokta gryn, t ex bovete eller nakenhavre


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader. Ansa broccolin och skär den i cirka 1 1/2 cm tjocka skivor. Lägg broccolin på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivoljan.

2. Rosta i mitten av ugnen cirka 20 minuter, vänd broccolin efter halva tillagningstiden.

3. Mosa osten med en gaffel och blanda den med crème fraichen. Smaka av med vitlök, honung och olja.

4. Toppa broccolin med nötterna och servera med kokta gryn och getostkräm.

Vad dricker du – egentligen?

Lyxig hummuspizza på 20 minuter

Spenatsoppa med majstopping

Nötbakad blomkål med sötpotatispuré

Vit sparrissoppa med örtolja