Text Cecilia Davidsson Foto Eva Hildén
Vi är många som älskar det italienska köket, med alla dofter och smaker som basilika, citron, vitlök, parmesan, tomat, oliver, persilja. Och förstås rätter som pasta, risotto, pizza och tiramisu. Därför var det extra roligt att skapa dessa recept! Hoppas att du finner dem inspirerande och att de bjuder in till att du börjar experimentera med dina egna recept för att förnya dem. Jag hade svårt att välja bland alla härliga italienska rätter, och idag finns det ett otroligt utbud av glutenfri pasta med mycket god smak och mycket bra konsistens. Buon appetito!
Krämig svamppasta med ärtor och mynta
4 portioner | Per portion: 659 kcal / 13 g protein / 18 g fett / 109 g kolhydrater / 7 g fibrer
Här samsas många favoritsmaker: svamp, vitlök, mynta och citron som fångas upp av gräddighet som till slut fastnar på pastan! Rätten kan benämnas som ”comfort food” och passar perfekt en regnig sommardag.
Du behöver:
500 g spagetti, glutenfri
250 portabello eller ostronskivling
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 msk vitt vin
3 dl havregrädde
1/3 dl b-jäst
10 g färsk mynta
½ citron, juice och finrivet skal
1 ½ dl ärtor
1 nypa havssalt
svartpeppar från kvarn
Gör så här:
1 Koka spagettin enligt anvisningarna på paketet. Vi valde en sort som är lite bredare spagetti.
2 Skiva svampen. Skala och hacka lök och vitlök.
3 Hetta upp olivolja i en panna, tillsätt svampen och stek den mjuk under omrörning.
4 Tillsätt lök och vitlök, sänk värmen till medelhög, rör om, och när löken mjuknat, tillsätt vin, havregrädde och b-jäst. Koka upp och sjud i 8 minuter.
5 Hacka myntan och rör ner den tillsammans med citronjuice, skal och ärtor, rör om och ge rätten ett snabbt uppkok. Smaka av med salt och svartpeppar.
6 Vänd runt med den nykokta pastan

En ”otto” av solrosfrön
4 portioner | Per portion: 511 kcal / 17 g protein / 41 g protein / 17 g kolhydrater / 6 g fibrer
För några år sedan var jag i Köpenhamn på en ”finkrog” och åt då en rätt tillagad av just solrosfrön. Jag anade dock att fröna ej var blötlagda före tillagning, då de hade en viss hårdhet i sig. När jag väl kom hem så började jag experimentera och här har ni en del av resultatet!
Du behöver:
4 dl solrosfrön, blötlagda 8 timmar
1 lök
1 vitlök
1 blekselleri
2 msk olivolja
3 dl vitt vin
4 dl vatten
1 msk grönsaksbuljong
½ tsk svartpeppar från kvarn
2 msk b-jäst
4 soltorkade tomater
25 g spenat
1 msk ghee eller olivolja
100 g sparris
2 msk gräslök, finhackad
Gör så här:
1 Skölj solrosfröna och låt dem rinna av i en sil.
2 Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka sellerin.
3 Hetta upp olivolja i en kastrull, tillsätt lök, vitlök och selleri, sänk värmen och tillaga blandningen under omrörning tills de mjuknat något.
4 Tillsätt vinet och låt det koka upp, sjud blandningen tills vinet reducerats till hälften.
5 Häll i vatten, buljong, svartpeppar, b-jäst och solrosfröna. Koka upp och sjud i 10 minuter på medelhög värme.
6 Smaka av och rör till sist i soltorkade tomater och färsk spenat.
7 Skär sparrisen i mindre bitar. Stek den mjuk i ghee, salta och peppra.
8 Toppa din ”otto” med krispig sparris och hackad gräslök.

Uppiggande chokladtiramisu
8 st små dessertglas | Per portion: 482 kcal / 9 g protein / 31 g fett / 41 g kolhydrater / 7 g fibrer
En annorlunda variant av den populära italienska desserten, som vanligtvis består av kaffeindränkt sockerkaka, amarettolikör, mascarponekräm och kakao. Den är mäktig både i smak och mättnad eftersom den innehåller mycket nötter. Det är de som står för textur, smak och fyllighet.
Du behöver:
Till ”kak”-smul:
2 ½ dl valnötter
8 medjooldadlar, utan kärna
½ dl espressokaffe, eller 1 msk espressosnabbkaffe
1 tsk vanilj
1 nypa havssalt
ev 1–2 msk konjak
Till chokladmousse:
2 dl valnötter, blötlagda 4 timmar
2 dl cashewnötter, blötlagda 4 timmar
6 medjooldadlar utan kärna
1 dl mandelmjölk
3 msk kakao raw
2 tsk espresso, snabbkaffe
1 tsk vanilj
1 nypa havssalt
Till vaniljkräm:
¾ dl cashewnötter, blötlagda
4 timmar
¾ dl mandelmjölk
3 msk kokosolja, mjuk
1 ½ msk lönnsirap
¾ tsk vanilj
1 nypa havssalt
Till servering:
kakaonibs
kakaopulver
Gör så här:
1 Använd en matberedare för att mixa samtliga ingredienser till kaksmulet. Om du vill ha ditt smul fuktigt så kan du fördela det i 8 glas. Eller lägg det på en plåt och torka i ugn, 50 grader i 2 timmar, då får smulet aningen mer krispighet och det blir lite mer smakintensivt
2 Skölj nötterna till chokladmoussen och häll dem i en mixerkanna tillsammans med dadlar, mandelmjölk, kakao, espressokaffe, vaniljpulver och havssalt. Mixa till en helt slät chokladkräm. Det tar en liten stund. Använd en stöt om du har till din blender, eller en slickepott för att dra ner smeten från kanterna. Smaka av chokladmoussen och fyll upp i en spritspåse, om du har. Förvara svalt tills du ska montera din dessert.
3 Mixa samtliga ingredienser till vaniljkrämen i en blender. Smaka av och förvara svalt till montering.
4 Fördela alltihop i glas eller koppar att servera ur. Börja med kaksmulet i botten, därefter chokladmousse, vaniljkräm, och pudra därefter med kakao och toppa med kakaonibs. Ställ kallt.
