Ät hormonerna i harmoni

Pendlar vikten, går humöret upp och ner och har du kanske problem med menstruation, fertilitet och vallningar? Lugn, det finns hjälp! Med rätt kost kan du få dina hormoner i balans.

Text Else Marie Lehman Foto Getty Images

Bladgrönt

Till bladgrönt räknas en rad gröna läckerheter som spenatblad, mangold, frisésallat, romansallad, krussallad, rucola, machesallad och sommarsallad.

INNEHÅLLER: Klorofyll, aminosyror, enzymer, fiber, omega 3 och omega 6 samt en hel rad vitaminer, antioxidanter och mineraler, bland annat kalcium, magnesium och järn.

DÄRFÖR: Stärker immunförsvaret. Skyddar mot förhöjt kolesterolvärde, högt blodtryck och cancer.

HUR: Fyll tallriken med massor av bladgrönt både morgon, middag och kväll. Blanda också ner i sunda, gröna smoothies och juicer.

Citrusfrukter

Det finns många olika sorters citrusfrukter. Till citrusfamiljen räknas bland annat citron, lime, apelsin, grapefrukt, clementin, mandarin, pomelo och pomerans.

INNEHÅLLER: Massor av C-vitamin samt fytokemikalier.

DÄRFÖR: Främjar leverns avgiftning av östrogen, prostaglandin och tungmetaller.

HUR: Använd ekologiska citrusfrukter i juice, saft och te. Eller i marmelad. Använd dem också frikostigt i sallader. Få ut mesta möjliga av citrusfrukterna genom att använda både fruktkött, saft, skal och den vita hinnan.

Ät hormonerna i harmoni

Pumpakärnor

Pumpa och pumpakärnor återfinns ofta på ingredienslistan hos naturmediciner. Den lilla kärnan kan också trolla på egen hand när det gäller dina hormoner.

INNEHÅLLER: Zink, fytosteroler och aminosyran tryptofan.

DÄRFÖR: Zink är viktigt för produktionen av hormonet progesteron. Zink spelar också en roll i förhållande till de follikelstimulerande hormonerna, som främjar ägglossningen och får äggstockarna att producera östrogen och progesteron. Fytosterolerna hämmar utvecklingen av till exempel PCO genom att minska omvandlingen av testosteron till dihydrotestosteron. Tryptofan ingår i bildandet av både lyckohormonet serotonin och sömnhormonet melatonin.

HUR: Pumpakärnor kan ätas som snacks och i sallader. Använd dem också gärna vid bakning. 

Kål och kors- blommande grönsaker

Det finns mycket nyttigt i fräscha grönsaker som broccoli, blomkål, vitkål, brysselkål, rödkål och spetskål.

INNEHÅLLER: Växtämnena isotiocyanater och indoler.

DÄRFÖR: Växtämnena hjälper din kropp att bryta ner och utsöndra östrogen och östrogenliknande kemikalier. Det minskar risken för att utveckla östrogenkänsliga cancerformer.

HUR: Blanda och variera olika sorters kål som tillbehör till både varma och kalla maträtter under dagen. Använd dem också gärna i juicer och smoothies. 

 

Brännässlor

Används ofta i örtmedicin, särskilt för kvinnor.

INNEHÅLLER: Järn, zink, betakaroten, B-vitamin, C-vitamin, kalcium, kalium, kisel och natrium. Rötterna innehåller dessutom beta-sitosterol.

DÄRFÖR: Kan hjälpa vid blodbrist och trötthet. Underlättar produktionen av insulin och könshormoner. Bladen är mjölkstimulerande, vattendrivande och lätt blodsockerreglerande. Rötternas innehåll av beta-sitosterol hämmar omvandlingen av testosteron till den aggressiva formen dihydrotestosteron.

HUR: Brännässlor kan användas i sallad, soppa, te och gröna juicer och smoothies. 

Ät hormonerna i harmoni
En kopp te med brännässlor är supernyttigt!

Fem tips på hormonfrämjande kostvanor

1.Ät 30–40 gram fibrer dagligen. Få dem framför allt från råa grönsaker, chiafrön, linfrön, nötter och frön.

2. Ät 600–1 000 gram grönsaker varje dag.

3. Drick hormonfrämjande tonics och infusioner istället för kaffe.

4. Drick 2 liter vatten om dagen.

5. Ät så mycket ekologiskt som möjligt. 

Lök och vitlök

Lök är en fantastisk källa till särskilt svavel. Denna mineral kallas ofta skönhetsmineral på grund av effekten på hud och bindväv. Svavel har också väldigt god avgiftningsförmåga.

INNEHÅLLER: Svavel, antioxidanten quercitin, C-vitamin, inulin, fruktooligosackarider och pektin.

DÄRFÖR: Kan binda tungmetaller och föra ut dem ur kroppen. Pektin gör samma sak med avfallsämnen. Svavel är viktig för leverns avgiftningsprocess och för nedbrytningen av könshormoner.

HUR: Lök och vitlök kan ingå i sallader och dressingar och som kryddor i de flesta rätter.

Rödbeta

Den röda grönsaken är en klassiker i köket, både när det gäller smak och nytta. Den finns i olika varianter, som gula, randiga och vita.

INNEHÅLLER: Betain och nitrat.

DÄRFÖR: Betain underlättar leverns avgiftningsprocess. Nitrat gynnar och ökar blodgenomströmningen.

HUR: Använd rödbetorna råa i råkost och sallad. Lägg in eller ugnsbaka dem på klassiskt sätt. De kan också användas i fräscha juicer.

Källa: ”Hormonell harmoni”, av författarna Caroline Fibæk och Stine Fürst

 

Vad dricker du – egentligen?

Tävling: Vinn solskydd från EVY!

Håll den tysta stressen i schack med kinesiologi